Minister wil van gemeenten weten waarom steeds meer wethouders nodig zijn

jun 16 2018, 10:43 Actueel
stadhuis
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat bekijken of de flinke groei van het aantal wethouders volgens de regels verloopt en of gemeenten daar goed over hebben nagedacht. Zaanstad ging van zes naar zeven wethoudersposten, maar zou er gezien het inwonertal zelfs acht mogen hebben.
aantal wethouders
Gemeenteraden bepalen zelf hoeveel wethouders er nodig zijn en de raad van Zaanstad ging afgelopen donderdag in meerderheid akkoord met de uitbreiding van het college.
aantal inwoners
In de bijna 300 gemeenten waar sinds de raadsverkiezingen van maart een nieuw college is aangetreden, is het aantal wethouders sinds 2010 met tien procent gestegen, zo bleek onderzoek van het Algemeen Dagblad . De groei van het aantal wethouders is te danken – of te wijten - aan de toenemende versplintering van veel gemeenteraden en colleges met steeds meer coalitiepartijen.

Benieuwd naar de afweging

Ollongren kan zich voorstellen dat er meer wethouders nodig zijn als er meer partijen deelnemen aan het gemeentebestuur. Maar ze vindt ook ‘dat je er echt goed over moet nadenken hoeveel wethouders je nodig hebt’. Ze wil daarom van gemeenten weten ‘wat voor afweging er dan gemaakt is’.