Hoger beroep gemeente tegen uitspraak erfpacht

feb 14 2019, 13:32 Actueel
recht
Zaanstad tekent hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag die de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ) en vijf individuele belanghebbenden deels in het gelijk stelde wat betreft het beleid voor het omzetten van erfpacht naar vol eigendom. Dat werd in 2007 tot ongenoegen van de erfpachters gewijzigd en sindsdien moeten er veel hogere bedragen voor de grond worden betaald.
De BEZ eiste in Den Haag dat Zaanstad niet op deze voet verder mag gaan en de rechter gaf de eisers deels gelijk. Volgens het vonnis is het beleid is in 2007 niet voldoende zorgvuldig tot stand gekomen, waardoor het doen van een aanbod op grond van het destijds ingevoerde Omzettingsbeleid onrechtmatig is. Het beleid zelf is dat echter niet. Dit nu zorgt bij de gemeente voor onduidelijkheid: de samenhang tussen beide uitspraken en de mogelijke reikwijdte ontgaat de juristen. ’Het vonnis is dusdanig onduidelijk dat niet alleen de directe partijen daarover totaal verschillende standpunten kunnen en zullen innemen, maar ook de algemene werking van het vonnis is onduidelijk,’ aldus een brief van het college aan de gemeenteraad.

Wel rechtmatig

De gemeente gaat daarom in hoger beroep. De inzet is dat Zaanstad meent dat het Omzettingsbeleid 2007 wel degelijk zorgvuldig tot stand is gekomen en mocht dat toch niet zo zijn, dan ‘kan dat niet impliceren dat het toepassen van het beleid uit 2007 tot op heden en nog steeds in z’n geheel onrechtmatig is’.