Gemeente mag regeling afkopen erfpacht handhaven

jun 14 2022, 11:35 Actueel
screenshot 20220614 112731
Het gerechtshof in Den Haag geeft de gemeente deels gelijk in het conflict over de wijze waarop in Zaanstad erfpacht kan worden afgekocht. Het in 2007 ingevoerde erfpachtbeleid is volgens de einduitspraak 'aanvaardbaar', maar het is wel te plotseling en zonder overgangstermijn ingevoerd. Het Hof doet een - niet-bindend - voorstel tot compensatie.
Zaanstad biedt sinds 1995 particuliere woningbezitters met erfpacht de mogelijkheid om de grond te kopen. In 2007 kwam er nieuw beleid en werd de gepachte grond aanzienlijk duurder. De Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad vindt dit onterecht en spande een zaak aan omdat in haat ogen erfpachters nu te veel geld moeten betalen wanneer ze de grond onder en bij hun woning willen kopen. Het Hof heeft echter beslist dat de gemeente het nieuwe beleid mag handhaven. Ongeveer 9000 huizen staan in Zaanstad op erfpachtgrond, onder meer in Westerwatering.

Eenmalige korting

De hoogte van de koopsom voor de grond wordt eenvormig bepaald, het beleid is praktisch uitvoerbaar en leidt tot gelijke behandeling, aldus de uitspraak. Wél beslist het Hof dat de gemeente dit nieuwe beleid niet zonder overgangstermijn had mogen invoeren. In zoverre heeft de gemeente onrechtmatig gehandeld ten opzichte van de erfpachters. Het Hof komt om dat recht te breien met het verder vrijblijvende compensatievoorstel dat de gemeente huidige erfpachters, die in 2007 ook al erfpachter waren, gedurende één jaar aanbiedt om de grond te kunnen kopen met een korting van 25 procent.