Zaanstad begint aan nieuwe fase transformatie centrum Zaandam

Foto: Stichting Microtoerisme InZicht

Vanavond is in winkelcentrum de Rozenhof de eerste informatiemarkt over de volgende transformatie van de Zaandamse binnenstad. Iedereen kan er tussen 17 en 20 uur even naar binnenlopen om een eerste indruk te krijgen van de ideeën voor het toekomstige stadshart. Het is de bedoeling om iedereen die daar iets over kwijt wil de kans te geven die visie met de gemeente te delen.

De naam voor het nieuwe bestemmingsplan dat gemaakt moet worden nu het tot over de landsgrenzen spraakmakende Inverdan zijn voltooiing nadert is Centrum Zaandam. In dat gebied liggen onder meer de Peperstraat, de Burcht, de Rozengracht, de Belt, Zaans Hout en de strook langs het spoor. Een uitgangspunt is in elk geval dat het gebied grotendeels autoluw moet worden en dat er woningen gebouwd moeten gaan worden: in elk geval een woontoren op de Rozengracht en minder in het oog springende nieuwbouw in de Zeemansstraat.

In een bestemmingsplan staat waar woningen, winkels en wegen mogen komen en welke afmetingen deze mogen hebben. Een bestemmingsplan maakt ontwikkelingen mogelijk, maar kan niet afdwingen dat er ook daadwerkelijk wordt gebouwd. Het geeft slechts de kaders aan voor toekomstige ontwikkelingen.

Ten westen van het station van Zaandam ligt de Belt. Die is nu bestemd als park. De gemeente wil de groene functie van de Belt ook blijven behouden, maar is benieuwd of de Belt volgens de inwoners ook multifunctioneel kan worden gebruikt. Is het bijvoorbeeld een goed idee om molen De Held Jozua daar naartoe te verplaatsen, met eventueel een gebied voor zonnepanelen aan de zuidzijde? Of moeten er in de Belt straks evenementen kunnen worden gehouden?

Herbestemming

Een ander belangrijk punt is de herbestemming van gebouwen. De gemeente krijgt regelmatig verzoeken om de geldende bestemming te wijzigen. Bijvoorbeeld om van een leegstaand kantoorgebouw woningen te maken. Vaak is dit een langlopende procedure met veel onderzoeksverplichtingen. Door in een nieuw bestemmingsplan soepeler om te gaan met de regels, kan het omzetten sneller en eenvoudiger worden. Aan de andere kant spelen er bij zo’n procedure altijd veel verschillende belangen een rol. Dus hoever willen we daarmee gaan, met die versoepeling van de regels?

In 2007 is het vorige bestemmingsplan Inverdan vastgesteld. Daarin is veel ruimte in het centrum gereserveerd voor kantoren. Bijvoorbeeld in de strook tussen de Provincialeweg en het spoor. Door de economische crisis is de vraag naar nieuwe kantoorlocaties echter grotendeels verdwenen en dus is er ruimte voor een andere invulling. De vraag is waar Zaankanters de meeste behoefte aan hebben: woningbouw of parkeerplekken?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen