Kabinet-Schoof beëdigd: start van 29 nieuwe bewindslieden

Premier Dick Schoof.
Premier Dick Schoof.
Foto: Rijksoverheid

Het heeft zeven maanden geduurd, maar Nederland heeft een nieuwe regering. Vanmorgen is op Paleis Huis ten Bosch het kabinet-Schoof beëdigd met zestien ministers en dertien staatssecretarissen aangedragen door de PVV, VVD, NSC en BBB. U vindt ze hier.

Aan het nieuwe kabinet levert de PVV vijf ministers en vier staatssecretarissen. Bij de VVD zijn dat er vier en drie, bij het NSC eveneens en de BBB levert twee ministers en drie staatssecretarissen. Premier Dick Schoof is partijloos en staatssecretaris Teun Struycken zit op voordracht van NSC in het kabinet zonder lid te zijn van deze partij. De PVV heeft maar één lid en dat is partijleider Geert Wilders. Het kabinet-Schoof kent drie nieuwe ministeries:

  • Ministerie van Asiel en Migratie
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
  • Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Twee ministeries zijn van naam veranderd. Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is nu Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en Economische Zaken en Klimaat werd Economische Zaken. Het nieuwe kabinet telt één minister zonder portefeuille, voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. De minister heeft dan niet de politieke leiding over een departement. Later vandaag komt de ministerraad voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen