Hier meer overlast door drugs dan gemiddeld in NL

Foto: Flickr / Valerie Everett

Zo’n 490.00 inwoners van Nederland zeiden vorig jaar veel overlast te hebben ervaren van drugsgebruik in hun woonbuurt. Dat is 3,3 procent van de totale bevolking van vijftien jaar en ouder. In Zaanstad lag het percentage hoger, op vier wat betreft gebruik en 4,3 wat betreft handel.


In 2021 ervoeren minder mensen veel overlast, namelijk 440.000. De overlast van drugshandel is met 3,5 procent niet veranderd tussen 2021 en 2023. Vooral inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en inwoners van grote (grens)gemeenten in het zuiden en oosten van ons land hebben relatief vaak overlast van drugsgebruik en/of -handel, blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Inwoners van zeer sterk stedelijke gemeenten ervaren het vaakst veel overlast van drugsgebruik en -handel in hun woonbuurt. In deze gebieden is de ervaren overlast van drugsgebruik toegenomen tussen 2021 en 2023. In minder verstedelijkte gemeenten is de overlast van drugsgebruik en drugshandel niet veranderd.

De ervaren overlast van drugsgebruik en drugshandel is in de meeste gemeenten met meer dan 70.000 inwoners niet veranderd tussen 2021 en 2023. Alleen in Hengelo en Den Haag is het percentage dat veel overlast ervaart van drugsgebruik toegenomen. In 2021 zei elf procent van de inwoners van Hengelo dat drugsgebruik in de buurt weleens voorkwam, in 2023 was dat met 22 procent het dubbele.

In Den Haag steeg het deel van de inwoners dat drugsgebruik zag van 31 naar 33 procent. In beide gemeenten ging de toename van overlast door gebruik samen met meer handel in verdovende middelen. In de andere grote gemeenten was, rekening houdend met de betrouwbaarheidsmarges, geen sprake van een duidelijke toe- of afname.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen