Woonfraude, jeugd en ondermijning op het netvlies in 2023

Foto: Heerlen.nieuws.nl / Frans Masthoff

Het Team Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving heeft zich vorig jaar vooral gericht om overlast door woonfraude, jeugd en ondermijning aan te pakken. Zo is er in de omgeving van station Krommenie – Assendelft (inclusief het Trias VMBO en het winkelcentrum van Saendelft) veel geïnvesteerd om de omgeving veiliger te maken door daar meer zichtbaar aanwezig te zijn en dat met een zero-tolerance aanpak.

Ook in Poelenburg en Peldersveld) is veel capaciteit vrijgemaakt om zichtbaar te zijn in de wijk, maar ook goed contact te houden met de jongeren, via de Jeugd-BOA’s. Het staat allemaal in het jaarverslag van het team. Ook op het water is toezicht, zowel op de Zaan om bijzonder vaarvervoer te begeleiden en de bij de afmeerplekken voor riviercruiseschepen en rondvaartboten. Het team is daarnaast in de polderlands actief geweest om op te treden tegen snelvaarders.

Alle meldingen die in 2023 binnenkwamen bij Straattoezicht.

Het aantal overlastmeldingen was vooral in Assendelft Noord (428) en in Zaandam Centrum en Oost (1949) heel groot. Fout geparkeerde auto’s en (zwerf)afval scoren hoog. Het team is ook regelmatig in het Burgemeester In ’t Veldpark geweest en heeft daar ook boetes uitgedeeld. Al met al was het een druk jaar. Het team wil voor 2024 de inzet op het gebied van toezicht op groene wetgeving verhogen. Dat moet volgens de provincie beter.

Breed takenpakket

Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving heeft te maken met een breed werkveld. De medewerkers zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het verlenen van bouw- of evenementenvergunningen, maar houden ook toezicht op straat, werken met gespecialiseerde jeugd-BOA’s, controleren op woningsplitsing of kamerverhuur en parkeren. Het behandelen van vergunningen en aanvragen wordt steeds meer binnen de wettelijke termijn afgehandeld. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het wijzigen van een horecavergunning, ontheffing van geluidshinder of de leegstandswetvergunning of de aanvraag van parkeerontheffingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen