Aangepaste plannen voor Poelenburg Oost – Vrije Watering

De Vrije Watering.
De Vrije Watering.
Foto: Gemeente Zaanstad

Het heeft even geduurd, maar met een herziene grondexploitatie heeft het college de woningbouwplannen voor Poelenburg Oost – Vrije Watering vastgesteld. Er komen in dit gebied 64 grondgebonden koopwoningen en 35 sociale huurappartementen voor senioren. Ook komt er veel groen.

Wethouder Harrie van der Laan van Wonen is blij dat het woningaanbod in Poelenburg gevarieerder wordt. ‘Het zorgt voor doorstroommogelijkheden voor mensen uit de wijk zelf. De 35 seniorenwoningen komen op een prachtige plek. Dichtbij winkels, andere voorzieningen en het toekomstige Huis van de Wijk. Het geeft ouderen die in een eengezinswoning wonen de kans om te verhuizen naar een seniorenappartement.’ De gemeenteraad moet de plannen nog wel bespreken en vaststellen.

Poelenburg Oost.

Eerdere ontwerpen voor dit gebied liepen vast door bijvoorbeeld de stikstofproblematiek. Daarop is het plan aangepast. Zo worden er geen vrije kavels meer uitgegeven, maar worden geïnteresseerden gekoppeld aan een ontwikkelaar. Zij kunnen dan in gezamenlijkheid de gewenste woning uitwerken en ontwikkelen. De nieuwe wijk komt op het braakliggende terrein tussen de moskee en buurtcentrum de Poelenburcht. Het wordt een groene en autoluwe wijk en ligt recht tegenover de de slopen Spaghettiflat die plaatsmaakt voor een complex van tussen de 250 en 320 woningen en het nieuwe Huis van de Wijk. In het plan worden ook de oevers van de Watering beter bereikbaar met mooie wandel- en fietsroutes.

Werkzaamheden

De gemeente start binnenkort met de selectie van de bouwer/ontwikkelaar. Daarna zal de gekozen bouwer/ontwikkelaar in overleg met de kopers aan de slag gaan met het ontwerp van de huizen. Woningstichting Rochdale bouwt de sociale huurwoningen voor senioren. Op de plek van de nieuwe wijk wordt eerst de grond bouwrijp gemaakt. Naar verwachting start de bouw in 2026. De ontwikkeling van De Vrije Watering past binnen de aanpak van Pact Zaandam Oost. Bewoners, gemeente, corporaties en maatschappelijke organisaties hebben het toekomstbeeld van de wijk vastgelegd in de Visie Fijn Wonen. Sociale verbinding is een belangrijk uitgangspunt van de visie. Nieuwe ontwikkelingen in de wijk moeten hier altijd een positieve bijdrage aan leveren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen