Celstraffen tot vier jaar geëist voor terreur in Koog aan de Zaan

Foto: Flickr

Er zijn vandaag celstraffen tot vier jaar geëist tegen vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de terreur tegen een gezin in Koog aan de Zaan, dat zich gedwongen zag daarom te verhuizen van het Kuipersveld. Het ging onder meer om een explosie, het in brand steken van auto’s en het afsteken van vuurwerk (na)bij de woning.

Dit speelde zich af van juni tot en met augustus 2021, maar ook in januari van dat jaar had zich al een aantal incidenten voorgedaan richting de bewoners. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de feiten gepleegd met het doel om een getuige in een strafproces tegen één van de verdachten onder druk te zetten. In totaal moesten er vijf mannen voor de rechter verschijnen: een 40-jarige man uit Koog aan de Zaan en een even oude Amsterdammer, een 50-jarige man uit Amsterdam, een 37-jarige man uit Zaandam en een 34-jarige man uit Diemen. Voor deze laatste is vrijspraak gevraagd.

Drukmiddel

De man uit Koog aan de Zaan had naar het oordeel van het OM een motief om de zoon van de bewoners aan het Kuipersveld onder druk te zetten. De man was verdachte in een strafproces waar het slachtoffer een belastende getuigenverklaring had afgelegd. Het doel was volgens het OM om deze getuige onder druk te zetten, zodat hij in hoger beroep iets anders zou verklaren. Het leidde tot in totaal acht incidenten, wat voor angst bij hen en andere buurtbewoners zorgde en burgemeester Jan Hamming ertoe noopte om cameratoezicht in te stellen. De explosies en autobranden zorgden voor zeer gevaarlijke situaties.

De bewoners moesten uiteindelijk hun huis verlaten en zagen zich gedwongen dat met verlies te verkopen. De traumatische ervaringen werken tot op de dag van vandaag door in het leven van de slachtoffers. Het OM neemt dit de verdachten zeer kwalijk en zij mogen van geluk spreken dat er geen gewonden zijn gevallen. De schade van de uitgebrande auto’s en aan de woning loopt echter fors in de papieren.

Criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie gaat uit van de betrokkenheid van de Koger bij alle incidenten. Het OM acht daarnaast bewezen dat de man heeft deelgenomen aan een criminele organisatie die het doel had geweldsdelicten te plegen richting het slachtoffer. Met oog op de rol van de verdachte en de ernst van de feiten kwam het OM tot een strafeis van vier jaar gevangenisstraf. De man uit Zaandam gooide volgens het OM in juni een vuurwerkbom tegen de voordeur en stak in augustus zwaar vuurwerk af nabij de woning. Gelet op het ernstige gevaar dat de vuurwerkbom heeft opgeleverd komt het Openbaar Ministerie bij hem uit op een strafeis van drie jaar cel.

Het OM verdenkt de 40-jarige Amsterdammer ervan dat hij bij drie incidenten betrokken was, op 9, 20 en 31 januari. Hij had een organiserende rol en pleegde de strafbare feiten tijdens een voorwaardelijke invrijheidstelling. De eis tegen hem was negen weken cel en de gedeeltelijke herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling. De tweede Amsterdammer was naar oordeel van het OM betrokken bij twee intimiderende incidenten in januari. Het OM ziet deze man als een uitvoerder en komt tot een eis van 43 dagen gevangenisstraf, met aftrek van het voorarrest.

Contactverbod en schadevergoeding

Voor alle verdachten (behalve voor de inwoner van Diemen) heeft het OM gevraagd om een contactverbod met het slachtoffer en zijn naaste familie op te leggen voor de duur van vijf jaar. De slachtoffers in deze zaak hebben een schadevergoeding geëist. Het OM heeft gevraagd deze schadevergoeding van in totaal ruim 60.000 euro toe te wijzen. De rechtbank doet naar verwachting op 8 juli uitspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen