Walk of Fame Wormerveer met eerste vijf namen

Foto: Gemeente Zaanstad

De Walk of Fame in de Zaanbocht in Wormerveer begint vorm te krijgen nu de eerste vijf namentegels zijn onthuld. Burgemeester Jan Hamming en de uitverkorenen maakten ze afgelopen vrijdag zichtbaar voor het publiek.

In de komende maanden zullen nog 20 tegels bij komen met de namen van plaatsgenoten die een grote bijdrage hebben geleverd aan onze samenleving. De eerste zijn Ayten Kiliç, Pim Avondrood, Louisa en Dirk Boet, Lonneke van der Meijden – van Soest en Edward van Gils. Inwoners konden namen doorgeven en jury bestaande uit verschillende mensen die Zaanstad zo goed mogelijk vertegenwoordigen bekeek alle inzendingen, checkte of deze klopten en voldeden aan de voorwaarden. De tegels zijn gemaakt door Bart Natuursteen uit Zaandijk.

Ayten Kiliç

Als overlevende van borstkanker heeft Ayten Kiliç een belangrijke rol gespeeld om deze ziekte bespreekbaar te maken in de Turkse gemeenschap. Ze doet jaarlijks mee aan (Z)aan de wandel en is vrijwilligster bij Anna’s huis, het centrum voor leven met en na kanker in Zaandam. Zij is hier een belangrijke schakel is tussen de moslimgemeenschap en het inloophuis. Voor Hospice Zaanstreek helpt zij gastbewoners van Turkse komaf zodat die in hun moedertaal de juiste gesprekken kunnen voeren. Een sterke vrouw die, ondanks haar ziekte, positief is en anderen actief helpt.

Pim Avondrood

Pim Avondrood uit Koog aan de Zaan is een getalenteerd tenor met een krachtige en expressieve stem. Zijn autisme houdt hem niet tegen. Hij treedt op met een breed repertoire, van opera tot musical, in prestigieuze theaters in Nederland en internationaal. In 2000 won hij het Eurovisiesongfestival voor mensen met een verstandelijke beperking in Helsinki. Avondrood is volgens de jury een inspiratie en een voorbeeld voor ’mensen met mogelijkheden’.

Louisa en Dirk Boet

Het echtpaar Boet zet zich al bijna vijftien jaar in voor minima die niet rondkomen. Voor en achter de schermen bestrijden ze de gevolgen van armoede en organiseren van alles: van uitjes in de vakantie tot levensmiddelen. Met het Zaanse weggeefhuis op Facebook helpen ze de minima, maar zorgen ze ook dat spullen een tweede kans krijgen. Ze werken er 365 dagen per jaar aan om een Zaankanters bij elkaar te brengen en te helpen. Ze zijn positief en rechtvaardig en zorgen ervoor dat mensen elkaar iets gunnen.

Lonneke van der Meijden – van Soest

Vol energie en enthousiasme zorgt zij ervoor dat buurthuis de Bovenkruier het actieve middelpunt van Het Kalf is. Er wordt van alles georganiseerd voor jong en oud. Van der Meijden – van Soest begon op haar veertiende al als vrijwilliger bij een buurthuis. Op haar 21ste ging ze aan de slag bij het straathoekwerk. Als bewoner van Het Kalf heeft ze een groot netwerk opgebouwd. Verbinding staat centraal en dat laat ze samen met haar zoon Jimmy heel duidelijk blijken. Volgens inwoners zorgt zij voor verbinding: ‘Lonneke bruist, en Het Kalf met haar.’

Edward van Gils

Van Gils, ’the Godfather of Street Soccer’ begon zijn carrière op jonge leeftijd en werd bekend om zijn uitzonderlijke balvaardigheid en creatieve speelstijl. Vanuit een moeilijke jeugd is hij opgeklommen naar de wereldtop als het gaat om straatvoetbal. Hij is ambassadeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Onder de noemer Streetkings in jail en werk via sport, worden gedetineerden en ex-gedetineerden voorbereid op en bemiddelt naar een werkplek buiten de gevangenismuren. Eerder al richtte hij Streetkings op, waarmee hij jongeren inspireert en begeleidt door middel van straatvoetbal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen