Zaanse Regenboogprijs voor genderzorg ZMC en Youz

Foto: Zaans Medisch Centrum

Het transgenderteam van het ZMC en de genderpoli van Youz hebben samen de Zaanse Regenboogprijs 2024 gekregen. ‘Het ZMC en Youz werken sinds 2021 nauw samen aan transgenderzorg in de regio. Het winnen van deze prijs is een mooie waardering voor de inzet van onze teams,’ reageert Boris Kanen, internist-endocrinoloog in het Zaans Medisch Centrum.

Transgenderzorg ZMC biedt begeleiding en behandeling aan mensen die ervaren dat het geslacht waarmee ze geboren zijn, niet past bij wie ze zijn of hoe ze zich willen uiten. Het ZMC is het enige niet-academische centrum in Nederland dat deze zorg op integrale wijze en in netwerkverband biedt aan kinderen, adolescenten en volwassenen. Dat doet het team onder andere in samenwerking met Youz. Youz helpt bij psychische klachten of problemen. De genderpoli biedt specifiek zorg gericht op de genderontwikkeling.

Kunstwerk en 250 euro

Vanwege de goede samenwerking tussen het ZMC en Youz en hun gezamenlijke inzet voor jongeren tot achttien jaar werden ze samen genomineerd voor de Zaanse Regenboogprijs. ‘In de zorg die we bieden is veel aandacht voor diversiteit en inclusiviteit. Ons ultieme doel is onze patiĆ«nten helpen zichzelf te kunnen zijn,’ aldus Kanen. Afgelopen zaterdag was de vijfde Zaanse Regenboogparade in Zaandam met aansluitend een feest en de prijsuitreiking in het Zaantheater. De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject ontworpen door de lokale kunstenares Ingrid Roos en een geldbedrag van 250 euro.

De andere genomineerden waren Marijke van Vliegen, die zich al jaren inzet voor het bevorderen van inclusiviteit voor met name voor ouderen uit de lhbtiqa+-doelgroep in het Erasmushuis en Angelique Melisse, die zich inzet voor mensen met een beperking en die binnen Odion diversiteit op de kaart zet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen