ProRail gaat gebruik chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen

Het spoor in Wormerveer, pal naast het Guisveld.
Het spoor in Wormerveer, pal naast het Guisveld.
Foto: Google / DMG van Dungen

ProRail wil de komende jaren het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afbouwen, meldt de spoorwegbeheerder. Momenteel worden de chemische middelen, voornamelijk glyfosaat, omwille van de veiligheid nog gebruikt op de schouwpaden langs het spoor en in het ballastbed van het spoor.

ProRail laat weten de veiligheid op de spoorbaan en omgeving ‘zo veel mogelijk op een duurzame manier’ te gaan waarborgen, ‘maar dit kan niet overal’. Voor de chemische middelen die nodig zijn om onkruid te bestrijden op schouwpaden en ballastbedden zijn volgens ProRail nog geen geschikte alternatieven. ‘We spuiten deze middelen heel gericht op het onkruid dat we willen bestrijden. In de berm langs het spoor gebruiken we geen chemische bestrijdingsmiddelen.’

Onmiddellijk verbod

In 2028 stopt ProRail met chemische onkruidbestrijding langs het totale spoor van Nederland, ‘mits er dan alternatieven beschikbaar zijn’. Per direct verbiedt ProRail in contracten die ze aangaat met aannemers het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op schouwpaden in waterwin-, grondwaterbeschermings- en Natura 2000-gebieden. Vanaf 2026 komen hier alle gebieden van Natuur Netwerk Nederland bij. In Zaanstad ligt het spoor bij Wormerveer pal naast het Guisveld, onderdeel van het Natura 2000-gebied Polder Westzaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen