Ook in Zaandam vertakking grote hypotheekfraude

mei 17 , 14:34 112
screenshot 20240517 141758
De financiële recherche van de Amsterdamse politie heeft afgelopen dinsdag negen woningen en bedrijfspanden in Zaandam, Amsterdam, Almere en Badhoevedorp doorzocht en in totaal tien personen aangehouden op verdenking van witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en hypotheekfraude in de regio Amsterdam.
Het gaat om tien personen variërend in leeftijd 23 tot en met 45 jaar oud die werkzaam zijn in de makelaardij, bij administratiekantoren en/of als hypotheekadviseurs. Vier woningen en vijf bedrijfspanden - een makelaarskantoor, hypotheekadvieskantoren en administratiekantoren - kregen de politie over de vloer. Ook zijn zeven kluizen in De Nederlandse Kluis doorzocht. Hierbij zijn administratie, contanten en waardevolle goederen zoals horloges en sieraden in beslag genomen.

Verdachte transactie

Alle verdachten zijn gisteren heengezonden, maar dat betekent niet dat ze geen verdachten meer zijn. Het onderzoek loopt nog volop en meer aanhoudingen sluit de politie dan ook niet uit. Als het onderzoek volledig is afgerond zal de officier van justitie een afdoeningsbeslissing nemen. Het strafrechtelijk onderzoek startte na een tip via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) en een melding van een verdachte vastgoedtransactie. Tijdens het onderzoek rees het vermoeden dat de hoofdverdachte in kwestie zich als facilitator bezighield met grootschalige hypotheekfraude waarbij vervalste inkomensgegevens, namelijk (veelal) opgepluste jaarcijfers en/of fictieve dienstverbanden werden gebruikt.

Arbeidsmigranten

De hoofdverdachte had daarbij een sturende rol en is zelf in bezit van een vastgoedportefeuille. Veel van zijn klanten blijken arbeidsmigranten te zijn. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar de aangehouden verdachten. Bij de aanpak van verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit en ondermijnende activiteiten maken politie, gemeenten, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst samen een vuist. Bij deze actie werkte de financiële recherche van de Amsterdamse politie nauw samen met verschillende instanties, waaronder het Combiteam van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Vreemdelingendienst van de politie Amsterdam.