Zaanse voetbalgrootheid Henk Groot (84) overleden

Foto: Pixabay / Paul Steuber

De ‘illustere oud-Ajacied’ Henk Groot is op 84-jarige leeftijd overleden in een verzorgingshuis in Zaandam, zo heeft de Amsterdamse voetbalclub laten weren. Hij speelde tussen 1959 en 1970 305 officiële duels voor Ajax en maakte daarin 207 doelpunten. Alleen Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen maakten er nog meer.

‘Ik heb met twee generaties gevoetbald. Eerst nog met de oude generatie met Wim Anderiesen jr., Ger van Mourik en Jan van Drecht. Daarna heb ik met de nieuwe lichting gespeeld: Johan Cruijff, Wim Suurbier, Barry Hulshoff. Ik ben misschien niet zo’n Ajacied als Sjakie Swart is, maar ze moeten niets over de club zeggen!’ liet Groot optekenen in het officiële jubileumboek Ajax 1900/2000.

Henk Groot werd op 22 april 1938 geboren in Zaandijk en begon als voetballertje bij VV Zaandijk, de club die mede werd opgericht door zijn vader en waar zijn zes jaar oudere broer Cees ook speelde. Al op zestienjarige leeftijd stond de jongste Groot in het eerste elftal en scoorde aan de lopende band. Dat talent bleef niet lang geheim voor de profclubs. Als nét achttienjarige maakte hij samen met broer Cees de transfer naar Stormvogels in IJmuiden. Drie jaar later haalde Vic Buckingham de broers naar Ajax.

Topscorer

De toen 21-jarige Henk maakte een verbluffend debuut in het rood en wit. In de met 3-0-gewonnen wedstrijd tegen NAC maakte hij alle goals. In dat eerste seizoen werd hij met 38 goals ook meteen topscorer van de Eredivisie. Zijn broer Cees, die privé een zware tijd beleefde na de dood van zijn vrouw raakte 29 maal de touwen. De gebroeders Groot waren samen goed voor meer dan de helft van het totaal aantal Ajax-doelpunten in het seizoen 1959/1960, toen de tiende landstitel in de clubhistorie werd binnengehaald.

Een seizoen later overtrof Henk zijn glorieuze debuutseizoen. Weer werd hij nationaal topscorer en dit keer met liefst 41 doelpunten. Dat aantal is nog altijd een clubrecord. Met zijn goals in de beker en Intertoto kwam Groot zelfs tot 64 doelpunten. De finale om de Intertoto-beker in 1962 was ook al een onvervalst hoogtepunt in de Ajax-loopbaan van de gebroeders Groot. In het Olympisch Stadion scoorden Henk en Cees allebei twee keer. Ajax won de ‘Europese’ eindstrijd met 4-2.

Feyenoord

In 1963 verruilde Groot Ajax voor aartsrivaal Feyenoord. Hij wilde helemaal niet weg, maar anderhalf jaar eerder was er Italiaanse belangstelling voor hem geweest en weigerde Ajax de Zaankanter te laten gaan. ‘Ik vond dat er wel wat tegenover moest staan, want ik kon in Italië 25 keer meer verdienen. Ajax was onvermurwbaar. Er kwam niets bij. Toen heb ik een gesprek aangevraagd met de voorzitter. (…) Je had als speler verder weinig invloed op je bestemming. Uiteindelijk verkocht Ajax mij aan de concurrent,’ vertelde hij in het jubileumboek. De Rotterdammers betaalden dat jaar een recordbedrag van 250.000 gulden, zoals Groot tijdens zijn vakantie in de krant las.

Terug naar De Meer

‘In 1965 haalde de kersverse Ajax-voorzitter Jaap van Praag de topschutter terug naar De Meer. Het terughalen van Groot was een (keiharde) eis van de ook al nieuw aangetreden hoofdtrainer Rinus Michels. Ajax maakte 375.000 gulden over naar Rotterdam,’ is te lezen in de necrologie die de Amsterdammers vandaag online plaatsten. Een ‘gruwelijke overtreding’ maakte op 7 september 1969 een einde aan de voetbalcarrière van Groot. De Ajacied incasseerde in de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Polen een doodschop op zijn knie. Groot scheurde in Chorzow zijn kniebanden en liep een versplinterde knieschijf op. Weken later werd duidelijk dat zijn carrière voorbij was.

 

Reacties

Cookieinstellingen