Hans op den Velde (1936-2017) gaf het Nederlandse waterpolo smoel

Foto: Wikimedia

Waterpolo-icoon Hans op den Velde is afgelopen donderdag op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Zaandam overleden. Uitgever Hans Nieuwenburg van het blad ManMeer! schreef een mooi in memoriam.

Aan de huidige generatie (aanstaande) topspelers en –speelsters gaf hij het volgende advies: ‘Mocht je de komende tijd weer een keer langs de kant staan in Zeist, klaar voor de volgende trainingssessie, doe mij een plezier: kijk even naar boven en zeg ‘Bedankt!’ Datzelfde zeg ik tegen Hans voor het steentje dat hij in de beginjaren heeft bijgedragen aan ons mooie magazine ManMeer!’

https://twitter.com/waterpoloNL/status/945223923544752129

Dat het zwembad op de KNVB-sportcentrum in Zeist nog steeds dag-in-dag-uit gebruikt wordt door de top van het Nederlandse waterpolo, is voor een groot deel te danken aan Op den Velde.

Bijna 100 jaar Open den Velde Industrie

Op den Velde Industrie bestaat inmiddels 96 jaar. De hoofdvestiging zit aan de Kleine Tocht 1 in Zaandam en de Op den Velde Groep is inmiddels uitgegroeid tot een ultramoderne technische handelsonderneming en groothandel die bestaat uit twee divisies, Industrie en Staal.

Het bedrijf werd op 22 juli 1921 opgericht door Jan op den Velde met hulp van onder meer de familie Verkade, die hem 100 gulden leende als startkapitaal. Op den Velde begon aanvankelijk met het produceren van drijfriemen en het verhandelen van olieproducten en wist ondanks de crisisjaren het bedrijf geleidelijk uit te bouwen. Tijdens de oorlogsjaren lag het bedrijf stil en zat een deel van de familie in het verzet.

Hans op den Velde derde generatie

Na de oorlog werd de onderneming voortgezet met één van zijn vijf zonen, Jan jr. In 1958 kwam ook zijn kleinzoon Hans het bedrijf versterken, die naast het bedrijf een passie voor de waterpolosport ontwikkelde. Inmiddels heeft de vierde generatie het stokje overgenomen.

Zaterdag wordt afscheid genomen

Mensen die persoonlijk afscheid van Hans op den Velde willen nemen, zijn uitgenodigd voor een samenkomst op zaterdag 30 december om 11:00 uur in de aula van de Algemene begraafplaats aan de Wibautstraat 282 in Zaandam. Aansluitend heeft de begrafenis in de familiekring plaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen