Vincent van der Voort dringt door tot achtste finales WK

Foto: Twitter / Talksport2

Vincent van der Voort (42) staat in de achtste finales van het WK darts na een met 4-0 gewonnen tweederondepartij tegen de Engelsman Steve Beaton. Dat is een opsteker na zijn langdurige rugblessure.

Van der Voort scoorde vandaag net als afgelopen zondag tegen Dave Chisnall (3-0) bijna 100 punten per drie pijlen, waardoor hij na Michael van Gerwen, Dimitri Van den Bergh, Rob Cross, Raymond van Barneveld, Gary Anderson en Daryl Gurney de speler met het hoogste toernooigemiddelde is. En hij scoort beter dan ooit op een WK.

Rugblessure

Door zijn pijnlijke rug zakte de Zaandammer dit jaar van de twintigste naar de 33e plaats op de wereldranglijst. Hij neemt het voor een plek in de kwartfinales mogelijk op tegen Raymond van Barneveld. De 50-jarige Hagenaar moet in zijn tweederondepartij morgen zien af te rekenen met de Australiër Kyle Anderson.

Na zijn overwinning op Chisnall in de eerste ronde haalde Van der Voort heeft hard uit naar dartsanalyticus Co Stompé, die hij ‘achterbaks’ noemde nadat die hem er op televisie van had beschuldigd zijn rugklachten als een excuus te gebruiken voor zijn vrije val op de wereldranglijst. ‘Mensen mogen kritiek hebben. Maar Co riep dingen die gewoon niet kloppen’, zei Van der Voort.

Nog twee jaar door

Van der Voort haalde in 2012 en 2015 de kwartfinale van het WK. ‘Ik heb met mijn vrouw afgesproken dat ik nog twee jaar alles zou geven,’ verklapte zij na zijn eerste winst in Alexandra Palace in Londen. Karin van der Voort runt samen met Glenn de Koning Dartshop Zaanstad aan de Zuiddijk in Zaandam.

De 50-jarige Van Barneveld kroonde zich tot nu toe vijf keer tot wereldkampioen darten, vier keer bij de dartsbond BDO en een keer bij de PDC. Maar die prestaties lijken gek genoeg in het niet te vallen bij die van de 22 jaar jongere Michael van Gerwen, die tot nu toe ‘slechts’ twee keer de titel greep bij de PDC. Het toont de ontwikkeling die de sport de laatste jaren doormaakt.

Dartsmiljonairs

‘Barney’ gooide tussen 22 december 2015 en vandaag ruim 570.000 pond (omgerekend bijna 644.000 euro) aan prijzengeld bij elkaar, volgens de Britse website Darts Database, terwijl Van Gerwen in diezelfde twee jaar  2.663.968 pond (ruim drie miljoen euro) kon bijschrijven. Van der Voort gooide 151.000 pond (ruim 170.000 euro) bij elkaar.

Darts is zo populair dat het Rotterdamse sportpaleis Ahoy in vijf minuten alle 10.000 tickets verkocht voor de Premier League Darts die op 19 april aanstaande wordt gehouden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen