Egmond-Pier-Egmond uitdagender dan ooit met ‘Cauberghelling’

Zaanse mountainbikers opgelet: wie op zaterdag 13 januari meedoet aan ’s werelds grootste strandrace krijgt een extra uitdagende editie van de strandrace voor de kuiten.

Organisator Le Champion kondigde al eerder aan van deze 20e aflevering een spectaculaire race te maken en komt die belofte na. Wijk aan Zee krijgt zijn eigen doorkomst. Daarmee wordt het parcours uitdagender dan ooit, maar ook veiliger voor de renners en aantrekkelijker voor publiek.

Over de pier van Velsen Noord

De start van Egmond-Pier-Egmond is als vanouds op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee. Daarna volgen via de hoofdstrandopgang achttien strandkilometers rechtstreeks naar de Pier in Velsen Noord. Nieuw is dat de renners de Pier in Velsen Noord oprijden, hier het strand verlaten naar de Reyndersweg om een kilometer verderop weer het strand op te gaan. Dat is een knipoog naar het verleden, toen deze slinger een standaardonderdeel van het parcours was.

Vanaf Velsen Noord volgt slechts twee kilometer strand, met een afbakening tussen de heen- en terugrijdende renners en komt de strandopgang in Wijk aan Zee in zicht. Het vele publiek dat hier jaarlijks trouw het evenement volgt wordt vanaf de Zwaanstraat beloond met naar verwachting een bepalend moment in de koers.

Stijgingspercentage van acht procent

De renners moeten daar een 500 meter lange klim met een maximaal stijgingspercentage van acht procent bedwingen die naar Hotel Het Hoge Duin leidt. De klim is kort maar venijnig: in het steilste stuk heeft hij een stijgingspercentage dat vergelijkbaar is met de Cauberg.

Niet minder spectaculair blijft vervolgens de passage in Castricum aan Zee waar een steile klim, de afdaling van trappen en hindernissen van strobalen ervoor zorgen dat renners het uiterste uit zichzelf moeten halen. De Boulevard Noord in Egmond aan Zee vormt zeven kilometer verderop de finish. De renners hebben dan 38 kilometer afgelegd, twee meer dan in voorgaande jaren (de video is van dit jaar).

Voor Le Champion is van belang dat niet alleen de toprenners een nieuwe uitdaging hebben, maar vooral ook dat de 4000 recreatieve renners op een afwisselend parcours aan een veilig evenement kunnen deelnemen. Wijk aan Zee is nu één van de publiekstrekkers in het parcours. Daarmee gaat een wens van gemeente Beverwijk in vervulling om Wijk aan Zee meer te betrekken bij het jaarlijkse wielerspektakel.

Inschrijven

Aan de 20e AGU Egmond-Pier-Egmond kunnen maximaal 4000 mountainbikers meedoen. Deelnemers kunnen zich inschrijven tot en met 1 januari of tot de deelnemerslimiet is bereikt. De starttijd is deze editie vastgesteld op 9:00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen