Marathon van Amsterdam zorgt voor drukte in de hoofdstad

Foto: Twitter / Aldo Houterman

Bijna 10.000 lopers zijn vanochtend om 09:00 uur van start gegaan voor de 45ste editie van de marathon van Amsterdam. Nederlandse toplopers als Khalid Choukoud, Michel Butter, Frank Futselaar en Björn Koreman strijden met name om de Nederlandse titel.

Daarnaast zijn er ook limieten te slechten voor deelname aan de WK en EK van volgend jaar. Titelverdediger en winnaar van een zilveren Olympische medaille Abdi Nageeye slaat de marathon van Amsterdam over. De Ethiopiër Tamirat Tola heeft aangekondigd een aanval te zullen doen op het parcoursrecord. Dat staat op naam van de Keniaan Lawrence Cherono, die in 2018 een tijd van 2.04:06 realiseerde.

Bij de vrouwen is Bo Ummels in het Olympisch Stadion aan de start verschenen als titelverdedigster na haar achtste plaats twee jaar geleden. Zij was toen de beste Nederlandse op zo’n dertien minuten van winnares Degitu Azimeraw. De Ethiopische liep destijds een parcoursrecord: 2.19:26. In totaal komen vandaag ruim 31.000 lopers in actie in de hoofdstad, van wie de meeste op kortere afstanden. Het openbaar vervoer lijkt de drukte goed te hebben verwerkt. In de stad zelf wordt het verkeer op veel plekken omgeleid.

Reacties