Oude tenues FC Zaanstreek met gejuich ontvangen in Gambia

Links Ite Visser en Martijn Molenaar, rechts aanvoerder Barry Babar van FC Zaanstreek 2.
Foto: FC Zaanstreek

Stichting Gambia TeamNL is ‘enorm blij’ met de actie van zaalvoetbalvereniging FC Zaanstreek om de oude sporttenues aan haar te doneren. Zo krijgen ze een nieuw leven in Gambia, een klein, arm land in het noordwesten van Afrika.

‘Namens Stichting Gambia TeamNL alvast onwijs bedankt en heel veel succes voor alle FC Zaanstreek-teams in de competitie,’ schreef oprichtster Ite Visser aan de club. Zij is al sinds 2007 actief met haar in Oost-Knollendam gevestigde stichting, die in het authentieke Diola-dorp Berending verbeteringen teweeg wil brengen en brengt op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en sport. De doelen en wensen worden in samenspraak met de lokale bevolking bepaald om zodoende een optimale betrokkenheid en verantwoordelijkheid te creëren.

Al veel gebeurd

In 2007 werden de eerste projecten in het Berending gerealiseerd: een kraamcentrum, een schoonwatervoorziening en een kleuterschool inclusief crèche. In 2012 kwam daar een basisschool bij, drie jaar later gevolgd door de opening van de middelbare school. Tenslotte is in 2019 begonnen met het opzetten van een skills center / technische school zodat leerlingen een vak kunnen leren en zo uitzicht krijgen op werk. Daarnaast is er een sinaasappelboomgaard gekomen, inclusief watervoorziening. Met de opbrengst van de verkoop van de sinaasappels worden de salaris- en studiekosten van het onderwijzend en medisch personeel en het onderhoud van de gebouwen bekostigd.

Jatto Ceesay

Sport speelt een belangrijke rol in Gambia. Naast de gymlessen zijn de kinderen ook buiten schooltijd op het voetbalveld te vinden. Uiteindelijk droomt elk kind in het land ervan om net als Jatto Ceesay, oud-voetballer bij Willem II te slagen als prof in Europa. Vanwege de armoede kunnen veel dorpelingen zich echter geen sportoutfit veroorloven. Het is daarom dat de actie van FC Zaanstreek zo enthousiast ontvangen is.

De Stichting Gambia TeamNL doet actief aan fondsenwerving, doet in normale jaren mee aan de Dam tot Damloop met een aantal teams en staat elke zaterdagochtend met brood en taartjes op de Versmarkt in Oost-Knollendam. Aan het einde van het jaar is er altijd een oliebollenactie in samenwerking met patisserie en chocolaterie Buter.

Reacties