D-day: Dam tot Damloop met hoop op Nederlands succes

Archieffoto van de wedstrijd voor de professionele lopers.
Archieffoto van de wedstrijd voor de professionele lopers.
Foto: Wikimedia / Flickr

Zaandam maakt zich op voor de 33e Dam tot Damloop, die traditiegetrouw op de derde zondag van september gehouden wordt. Begonnen met 4300 deelnemers staan er dit jaar 46.000 deelnemers aan de start.

De Dam tot Damwandeltocht en de Damloop by Night zijn inmiddels alweer achter de rug. De 6000 deelnemers aan de fietsclassic, met routes tussen de 40 en de 105 kilometer langs de pittoreske dorpen van Noord-Holland, gingen vanaf acht uur vanmorgen van start. De Mini Dam tot Damloop in het centrum van Zaandam, met ruim 3000 kinderen van vier tot en met dertien jaar, is vandaag het hoogtepunt voor de jongsten. Het startschot voor de tien Engelse mijl klinkt om 10:19 uur op de Prins Hendrikkade in Amsterdam; finishen in de Peperstraat in Zaandam is mogelijk tot 17:00 uur.

Na een uitzonderlijke warme Dam tot Damloop in 2016 – met temperaturen die opliepen tot ruim 20 graden Celsius – blijft het kwik vandaag steken bij 17 graden en zal er in de middag mogelijk af en toe wat regen vallen. De wind laat verstek gaan en waarschijnlijk breekt af en toe de zon door. Voor de Rode Kruis-medewerkers langs het parcours is oververhitting het meest gangbare medische probleem. Vorig jaar moesten ze daarvoor 48 lopers behandelen en vielen acht deelnemers flauw.

Mannenwedstrijd

Edwin Kiptoo kan vandaag geschiedenis schrijven door voor de derde achtereenvolgende keer te winnen. De Keniaan moet echter terdege rekening houden met zijn landgenoot John Mwangangi, die in 2010 en 2014 de winst greep. Een andere man om in de gaten te houden is marathonloper Birhanu Legese uit Ethiopië. En ook de Nederlanders Michel Butter en Khalid Choukoud hopen zich te gaan mengen in de strijd om de winst.

Michel Butter staat dit jaar voor de tiende maal aan de start. Hij start op 5 november ook in de New York City Marathon. Voor Choukoud is het de derde Dam tot Damloop. Hij richt zich momenteel volledig op de cross en wil hoge ogen gooien bij het EK Cross dat half december in Slowakije wordt gehouden.

Vrouwen

Bij de vrouwen heerste vorig jaar de Keniaanse Alice Aprot, die na 51.57 minuten over de finish kwam. Ze ging als een raket van start en sloeg direct de concurrentie van zich af. Daarna kwam niemand ook maar even bij haar in de buurt. De nummer vier op de 10.000 meter van de Olympische Spelen liep haar langste afstand ooit, maar bleek geen moeite te hebben met de extra kilometers. Dit jaar is ze weer van de partij.

Elizeba Cherono was de beste Nederlandse en had 53.26 minuten nodig voor haar race. Ze behaalde daarmee een knappe vijfde plaats. Na een ijzersterk seizoen op de baan gaat ditmaal Susan Krumins (geboren Kuijken) de uitdaging aan. De tegenstand zal naar verwachting vooral komen van Dibabe Kuma (Ethiopië), Mercyline Chelangat (Oeganda) en Ivy Kibet (Kenia) en van haar Nederlandse concurrentes Jip Vastenburg en Ruth van der Meijden.

Krumins verraste vorige maand bij het WK in Londen met een vijfde plaats op de 10.000 meter. Op de 5000 meter eindigde ze knap als achtste. Dat ze ook op de weg snel is, bewees ze begin dit jaar al door de Nederlandse titel op de 10 kilometer op te eisen. Tijdens haar studie in de Verenigde Staten maakte ze jaren geleden ook daar naam als atlete.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen