Vijf teams dit jaar het open water in voor derde editie Zaanpolo

Een dameswedstrijd van een voorgaande editie.
Een dameswedstrijd van een voorgaande editie.
Foto: Zaanpolo

De waterpolërs van ZV de Zaan en ZV De Ham gaan deze nazomer voor het derde jaar te water voor een stadsderby in de Zaan.

Ditmaal op 9 en 10 september, achter het Zaantheater in het centrum van Zaandam en voor Batavia naast de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer. Ditmaal is er sprake van een heus toernooi: ook spelers van Donk, Brandenburg en VZV wagen zich ditmaal aan ‘openwaterpolo’. Het programma van Zaanpolo is als volgt:

Achter het Zaantheater in Zaandam:

Zaterdag 9 september:
13:30 -14:30 De Zaan H – Donk
14:30 -15:30 De Zaan D – Donk
15:30 -16:30 De Ham H – Donk
16:30 -18:00 De Zaan H – De Ham H

Pakhuis Batavia in Wormer:

Zaterdag 9 september
11:45 -13:00 De Ham H1/H2 – VZV H1
13:15 -14:30 De Ham Bm – Donk Bm
14:45 -16:00 De Ham BJ – Donk BJ

Zondag 10 september
11:45 -13:00 De Ham H2 – Brandenburg H2
13:15 – 14:30 De Ham D1 – Brandenburg D1
14:45 – 16:00 De Ham H1 – Brandenburg H1

Het evenement zal ongetwijfeld weer veel bekijks trekken. De Nederlandse waterpolomannen, die afgelopen dinsdag in Taiwan aankwamen voor de Universiade hebben echter laten zien hoe je publicitair het onderste uit de kan haalt: de eilandstaat staat op z’n kop nadat een foto van de selectie in wat krappe oranje zwembroekjes de social media veroverde. Alle wedstrijden van Nederland zijn inmiddels – als enige – uitverkocht in een land dat nauwelijks weet hoe de sport in elkaar steekt.

De ploeg van Robin van Galen opent het prestigieuze toernooi morgen (vrijdag 18 augustus) tegen Italië. De andere pouleduels worden gespeeld tegen Argentinië en Australië.

Sterke bezetting

De Universiade is in het mannenwaterpolo traditioneel sterk bezet. De meeste landen verschijnen aan de start met hun B-team of met een groot deel van de A-ploeg, zoals de Nederlandse mannen. Alle vier de ploegen gaan door naar de achtste finales op woensdag 23 augustus en daarin ‘kruist’ Poule B tegen Poule D, die wordt gevormd door de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Roemenië.

Coach Robin van Galen: ‘Hoe hoger je eindigt in de poule, hoe beter, want dan heb je een minder sterke tegenstander in de achtste finales. Maar dat zien we dan wel weer. We hebben de hele zomer keihard door getraind en hebben heel veel zin in dit toernooi. Ik ben benieuwd hoe ver we kunnen reiken. In 2015 eindigden we in Gwangju als negende. Die prestatie willen we graag verbeteren in Taipei.’

Nog nooit een medaille

Waterpolo staat al sinds 1959 op het programma van de Universiade. Nederland won nog nooit een medaille. De hoogst behaalde klassering was een zesde plaats.

Het Nederlands team speelt in Taiwan met Eelco Wagenaar, Milan de Koff, Kjeld Veenhuis (op frontfoto derde van rechts staand), Guus van Yperen, Pascal Janssen, Jorn Muller, Thomas Lucas, Lars Reuten, Jesse Koopman, Sam van den Burg, Jesse Nispeling, Robin Lindhout en Bilal Gbadamassi.

Poule-indeling
Poule A: Taiwan, Frankrijk, Zuid-Korea en Groot-Brittannië.
Poule B: Italië, Australië, Nederland en Argentinië.
Poule C: Hongarije, Servië, Canada en Zuid-Afrika.
Poule D: Verenigde Staten, Rusland, Japan en Roemenië.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen