Recreatief vissen voor de wetenschap: vrijwilligers gezocht

Foto: PxHere

Tussen maart dit jaar en maart 2021 voert Wageningen Marine Research voor de zesde keer een grootschalig onderzoek uit naar recreatieve visserij in Nederland. Zee- of zoetwatersportvissers uit het hele land kunnen zich tot uiterlijk 14 februari aanmelden, aldus Sportvisserij Nederland.

De onderzoekers kunnen uw hulp goed gebruiken. Van de deelnemers aan het programma wordt verwacht dat ze gedurende twaalf maanden nauwkeurig bijhouden hoeveel vis (aantallen) ze per soort per vistrip vangen. Onderzoeksbureau Kantar benadert de deelnemers elke maand om via een online link de vangstgegevens door te geven. Het doel van het onderzoeksproject is drieledig:

  • Vaststellen hoeveel sportvissers ons land telt en wat hun profiel is (man, vrouw, leeftijd en dergelijke);
  • Een goed overzicht krijgen van de aantallen gevangen en meegenomen vis door sportvissers;
  • Informatie verzamelen over veranderingen in de visstand in Nederland.

Aanmelden kan via deze link. Er worden enkele vragen gesteld over bijvoorbeeld uw leeftijd, geslacht en het aantal vistrips in 2019 om een ‘vissersprofiel’ op te stellen. Met dit profiel kan de juiste mix van kandidaten worden geselecteerd om een representatief onderzoek uit te voeren. Rijk wordt u er niet van: de deelnemers die geselecteerd worden voor het logboekprogramma en daar een jaar aan meewerken krijgen aan het einde een cadeaubon ter waarde van acht euro.

Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met Tessa van der Hammen van Wageningen Marine Research of met Marsha Hilhorst van Kantar. De laatste is ook telefonisch bereikbaar op het nummer 020 – 522 55 75.

Reacties