Inschrijving Tata Steel Chess Tournament voor amateurschakers vandaag open

Foto: Pexels

Vandaag start om 10:00 uur de inschrijving voor amateurs die willen deelnemen aan het Tata Steel Chess Tournament 2019 in Wijk aan Zee.

In januari beginnen zo’n 1700 schakers uit de hele wereld weer aan voor de Weekendvierkampen, de Dagvierkampen en de Tienkampen. Er is een beperkt aantal plaatsen voor amateurspelers. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Het Tata Steel Chess Tournament wordt gehouden van 12 januari tot en met 27 januari.

Schaken in Zaanstad

Zaanstad kent meerdere schaakverenigingen: de Schaakclub Assendelft, de SchaakVereniging Krommenie, De Pion in Wormerveer, ZSC Saende in Zaandam en Het Witte Paard in Zaandijk. De streek heeft ook schaakhistorie.

Max Euwe bij ZSC

De Zaandamsche Schaakclub (ZSC) werd opgericht in september 1924, en was tot 1932 de enige in de Zaanstreek die was aangesloten bij de Nederlandse Schaakbond. ZSC vierde in 1946 met twee jaar vertraging vanwege de Tweede Wereldoorlog het 20-jarig bestaan met een groots opgezet internationaal toernooi met 181 deelnemers. Winnaar werd na een boeiende strijd oud-wereldkampioen Max Euwe, die met een score van 9.5 punt uit ll partijen tot een van de beste resultaten uit zijn imponerende schaakcarrière kwam. Als beloning kreeg hij daarvoor 750 gulden.

Uitdager Euwe had er in 1935 na zijn overwinning op de Rus Aleksandr Aljechin en het binnenhalen van de wereldtitel voor gezorgd dat schaken in Nederland populair werd, ook in de Zaanstreek. Het Witte Paard, De Pion en de vereniging in Krommenie hebben hun oorsprong in die periode.

Opgeven voor het Tata Steel Chess Tournament kan via de website van het evenement: www.tatasteelchess.com. Daar is ook de laatste  informatie over het toernooi te vinden.

 

Reacties

0