Fandag AZ één groot, zonovergoten voetbalfeestje

Foto: Wim Meijer Fotografie

De eerste dag van de schoolvakanties in onze regio was meteen een hoogtepunt voor voetbalminnende Noord-Hollanders, en voor Alkmaarders in het bijzonder op de Fandag van AZ in het stadion langs de A9. Het trainingscomplex was voor Zaankanters natuurlijk leuker geweest, maar A komt nu eenmaal voor Z.

Met name voor de jeugd was in Alkmaar een hoofdrol weggelegd. Tal van activiteiten waren gericht op de jongsten onder de voetbalsupporters die, veelal gehuld in de nieuwste clubkleding, in en rond het stadion op zoek waren naar de AZ-sterren, op jacht naar handtekeningen en een selfie met een of meerdere van hun idolen.

Behalve dat, kon de jeugd volledig de energie kwijt op de enorme hindernisbaan of op een van de andere opblaasbare sportattributen die voor het stadion waren opgesteld. Ook het pannavoetbal en het bungy-trampolinespringen bleek populair, net zoals een ritje met de trein door het AFAS-station.

Maar waar het allemaal natuurlijk écht om ging was het voetballen. Eerst was daar de training van de selectie onder leiding van John van den Brom, onder het toeziend oog van de vele honderden supporters en later op de middag de oefenwedstrijd tussen twee teams van AZ-selectiespelers en beloften van de Alkmaarse ploeg.

Aan de bak

Na deze traditionele start van het nieuwe voetbalseizoen staat al snel het ‘echte werk’ voor de deur. Komende donderdag is de eerste wedstrijd tegen Kairat Almaty uit Kazachstan in de tweede voorronde voor de Europa League. Een avontuur waarbij de reis (acht uur vliegen) misschien wel zwaarder is dan de wedstrijd zelf. De return in Alkmaar is een week later, op donderdag 2 augustus.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen