Zaandammer die 54 jaar op zijn gouden medaille moest wachten nog niet vergeten

Foto: Pixabay

De website wielersport.slogblog.nl haalt herinneringen op aan de Zaandamse sigarenboer en wielrenner Bouk Schellingerhoudt, die in 1946 Nederlands kampioen op de weg werd (de foto is bij die gelegenheid gemaakt).

In 2000 stond hij tijdens het NK op de weg plots op het erepodium, om op 81-jarige leeftijd alsnog een gouden medaille voor die prestatie in ontvangst te nemen. Na een interventie van Gerrie Knetemann kreeg hij zijn prijs 54 jaar na dato, nadat hij in eerste instantie wegens geldgebrek bij de wielerbond genoegen had moeten nemen met een oorkonde.

Zilveren Wiel

Schellingerhoudt kon nog tien jaar van zijn medaille genieten: hij overleed in zijn geboorteplaats op 19 september 2010. Een jaar eerder was hij door de KNWU wegens zijn verdiensten voor de wielersport nog onderscheiden met het Zilveren Wiel.

De Zaandammer reed onder meer de Tour de France (zonder de Parijs te halen) en de Ronde van Zwitserland en bleef tot op zeer hoge leeftijd betrokken bij de Zaanlandse wielerclub DTS in Wijdewormer. Hij was een van de oprichters van de wielerschool.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen