Wanhopige woningzoekenden nemen vaker hun toevlucht tot fraude

Foto: Wikimedia

Woningnood leidt tot vreemde excessen omdat schaarste aan een eerste levensbehoefte altijd weer mensen altijd weer weet te verleiden tot snel geld verdienen. Het nieuws van deze week: malafide bureautjes vervalsen op grote schaal papieren voor woningzoekenden.

In Den Haag alleen al zijn vanwege uitgekomen gesjoemel in twee jaar tijd zo’n 100 huurders uit hun huis gezet. Ze hadden gebruikgemaakt van vervalste papieren om een sociale huurwoningen of een hogere hypotheek te bemachtigen, meldde onder meer de NOS.

Twee 40-jarige vrouwen en een 33-jarige man uit Den Haag worden ervan verdacht vervalsingen te hebben gemaakt. Zij riskeren een celstraf, maar ook de mensen die gesjoemeld hebben met hun inkomensverklaring kunnen een strafblad krijgen. En verliezen hun huis.

Middeninkomens

Volgens het Openbaar Ministerie komt de fraude – vooralsnog – vooral in de vier grote steden voor. Het gaat voornamelijk om op- of afgeschaalde inkomensoverzichten en ook de bij een hypotheekaanvraag vereiste werkgeversverklaring blijk relatief eenvoudig te vervalsen. Middeninkomens grijpen naar dergelijke middelen omdat ze anders onmogelijk aan een woning komen: er zijn voor deze groep geen huizen in de grote steden.

De lage middeninkomens hebben het het zwaarst op de woningmarkt. Zij verdienen tussen de 34.678 en 38.690 euro bruto per jaar en vaak ligt hun inkomen net boven het maximum waarmee je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, maar is het te weinig om een huurwoning van meer dan 710,68 euro per maand van te kunnen betalen.

Wettelijke verplichtingen

Woningcorporaties moeten jaarlijks minimaal 80 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen van nu maximaal 36.798 euro. Hoogstens tien procent mogen ze toewijzen aan huishoudens met een inkomen tussen de 36.798 en 41.056 euro en de overige tien procent mag vrij worden toegewezen. Hierbij dienen ze echter wel voorrang te geven aan kwetsbare huishoudens, met bijvoorbeeld een chronisch ziek gezinslid.

Een rijtjeshuis voor twee miljoen

De koopmarkt is ook al gierend uit de hand gelopen, en dan met name in Amsterdam. Daar staat inmiddels een – mooi opgeknapt, dat dan weer wel – rijtjeshuis te koop voor 1.995.000 euro. Een huis op erfpachtgrond bovendien…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen