Oorverdovende stilte

Foto: Notariskantoor Ten Brinke

ADVERTORIAL En dan ineens is een dierbare overleden en is het stil. Oorverdovend stil. Een schok die verwerkt moet worden. Maar ook een moment waarop ineens heel veel belangrijke en emotionele zaken geregeld moeten worden.

Wie gaat wat regelen. Wie zorgt er voor de boodschappen? Wie schrijft de kaarten? Wat voor kaarten moeten er gedrukt worden? Welke muziek en bloemen moeten er uitgezocht worden? Maar ook: welke uitvaartwensen zijn er eigenlijk? Cremeren, begraven, naar de wetenschap? Op termijn komt er ook nog resomeren bij.

En als de uitvaart achter de rug is, wie gaat dan de administratie regelen? Of de belastingaangiftes? En wie mag de bankrekeningen beheren? De periode na het overlijden van een dierbare is zwaar en er is vaak ook een oorverdovende stilte en onvulbare leegte. Die stilte en leegte kunnen met een testament en het geven van duidelijkheid niet voorkomen worden. Wél kunnen die helpen in het voorkomen dat de stilte en de leegte omslaan naar kakofonische herrie, vraagtekens, twijfels en zelfs ruzie.

Kunnen herrie, vraagtekens, twijfels of ruzie helemaal voorkomen worden? Dat niet, maar door zelf tijdig duidelijkheid te geven en zaken goed te regelen, kan de herrie wel minder hard worden. Hoe regel je dat?

Testament

Begin met een goed testament waarin behalve geregeld is wie erfgenaam is en wie wat krijgt, ook staat wie de zaken mag regelen. Dat noem je de executeur. De executeur hoeft niet altijd een erfgenaam en/of één van de kinderen te zijn. Soms is het zelfs slimmer om iemand aan te wijzen die iets meer op afstand staat.

Maak dan ook een overzicht van de lopende abonnementen, verzekeringspolissen en bankrekeningen. Vergeet daarbij niet de wachtwoorden en inloggegevens te zetten. Op die manier kan relatief eenvoudig de administratie ingezien worden en kan één en ander gemakkelijker geregeld worden.

Licht nabestaanden in

Laat de nabestaanden wel weten dat u dat geregeld hebt. Dat gaat niet automatisch. Helaas verdwijnt bij veel mensen het testament ergens in een laatje of kast. Met als gevolg dat het te laat of zelfs helemaal niet gevonden wordt. Vertel daarom dat er een testament is opgesteld waarin de wensen voor de verdeling en het regelen van de erfenis vastgelegd zijn. En vertel dan ook wat de uitvaartwensen zijn. Die hoeven namelijk niet in een testament opgenomen te worden.

De uitvaartwensen kunnen letterlijk verteld worden, maar kunnen ook op papier worden gezet. Dat begint met de keuze van het soort uitvaart, maar u kunt ook de muziekkeuze, keuze voor de uitvaartleider, bloemen en dergelijke vastleggen. Wilt u daarna nog iets veranderen? Dan kunt u dat zelf doen. Maak op die manier van nabestaanden geen spoorzoekers.

Wil je meer weten? Neem contact op met Notariskantoor Ten Brinke, hét notariskantoor van Krommenie!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door: Notariskantoor Ten Brinke

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen