Metropoolregio blijft nieuwe buitenlandse bedrijven trekken

Foto: Metropoolregio Amsterdam / Foto Jurjen Tjarks

Vorig jaar hebben 143 nieuwe buitenlandse bedrijven een kantoor geopend in de Metropoolregio Amsterdam, wat naar verwachting over drie jaar meer dan 2700 extra banen oplevert. Een jaar eerder kwamen er nog 157 hierheen.

Uitbreidingen van al gevestigde buitenlandse bedrijven leverden in 2017 al ruim 4100 arbeidsplaatsen op, zo heeft de MRA laten weten in de maandelijkse nieuwsbrief. Amsterdam is aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven en start-ups door onder andere de strategische ligging in Europa, de goede logistieke verbindingen en de aantrekkingskracht die de hoofdstad heeft op talent. Amsterdam probeert de internationale bedrijven en werknemers zo goed mogelijk te spreiden over de regio.

Internationale scholen

Zo werden er in vorig jaar internationale scholen geopend en uitgebreid in Almere, Amstelveen, Hilversum, Haarlem en Haarlemmermeer. In Zaanstad zijn daar nog geen plannen voor.

Noord-Amerikaanse bedrijven waren in 2017 de grootste investeerders: 36 procent van de nieuwe bedrijven en 53 procent van het aantal banen kwam daar vandaan. De EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) volgt als tweede met 36 procent van de nieuwe bedrijven en 23 procent van het aantal banen; daarna volgt Azië met respectievelijk 25 en 23 procent.

Verschillende sectoren

ICT, de financieel-zakelijke dienstverlening en de creatieve industrie zijn de belangrijkste sectoren waarin bedrijven uit de hele wereld in de Metropoolregio actief zijn, maar ook life sciences en agri-food van oudsher een sterk onderdeel van de Zaanse economie – deden het in 2017 goed.

EMA

Wegens het voorgenomen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie komt volgend jaar het Europees Medicijn Agentschap naar Amsterdam. Hierdoor wordt de regio nog aantrekkelijker voor life sciences- en aanverwante bedrijven.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen