Digitaal prikbord om initiatieven inwoners te promoten

Foto: Voorjewijkie.nl

De gemeente heeft sinds 1 januari een nieuwe website waarop inwoners en vrijwilligersorganisaties initiatieven kunnen tonen die aandacht en versterking verdienen. Op Voorjewijkie.nl staan al plannen voor de aanleg van groene oases, het verplanten van bedreigde platanen, leren over de natuur in de Kaverpolder en wereldlichtjesdag.

Met de site wil Zaanstad initiatieven beter zichtbaar maken en de mensen erachter in de gelegenheid stellen om geld op te halen om hun dromen te laten uitkomen. Er is al jaren behoefte aan zo’n digitaal prikbord, volgens wethouder Rita Noordzij. Zij spreekt van ‘een mooie ontwikkeling’. Om aan fondsen te komen kunnen vrijwilligersorganisaties en inwoners een initiatievensubsidie aanvragen of een matchfunding opstarten.

Twee opties

Een initiatievensubsidie is bedoeld voor een plan dat die iets bijdraagt aan maatschappelijke vraagstukken in de stad of de wijk, zoals de bevordering van  kansengelijkheid en duurzaamheid of het tegengaan van eenzaamheid of armoede. Het subsidiebedrag is maximaal 3000 euro.

Matchfunding is een combinatie van crowdfunding en subsidie. Als de indiener van de aanvraag kan aantonen dat er genoeg draagvlak is voor het plan, dan subsidieert de gemeente de helft van het bedrag dat nodig is met een maximum van 5000 euro. De indiener kan draagvlak aantonen door te laten zien dat de helft van het bedrag zelf op te halen is en als er minimaal vijftien supporters (donateurs of vrijwilligers) zijn. Het opzetten van een campagne is onderdeel van de matchfunding.

Oude regeling vervallen

Met de nieuwe initiatievensubsidie is de subsidieregeling Vrijwilligers- en herdenkingsactiviteiten vervallen. Er is wel een overgangsregeling. Wie al in 2021 een (structurele) subsidieaanvraag heeft ingediend, houdt daar in 2022 recht op. Wie van deze regeling gebruikmaakte is geïnformeerd over de nieuwe situatie.

Digitale bijeenkomsten

Op woensdag 19 januari van 16:00 uur tot 17:30 uur en op dinsdag 25 januari van 20:00 uur tot 21:30 uur kunnen vrijwilligers(organisaties) tijdens online bijeenkomsten meer te weten komen over het platform en de (subsidie)regelingen. Aanmelden kan via dit formulier.

 

Reacties

Cookieinstellingen