Goedkeuring voor nieuwbouwwoning aan de Taandijk in Krommenie

De linkerwoning is inmiddels gesloopt en wordt  vervangen door een groter huis.
De linkerwoning is inmiddels gesloopt en wordt vervangen door een groter huis.
Foto: Oozo.nl

De gemeente is ermee akkoord dat het inmiddels gesloopte huis aan de Taandijk 13 in Krommenie wordt vervangen door een woning die iets groter is dan het vorige en bovendien hoger dan het bestemmingsplan toestaat.

Het nieuwe huis sluit volgens Zaanstad aan bij de oorspronkelijke bebouwing en is in harmonie met het omgeving. Het grootste deel van de eengezinswoning bestaat uit één laag met een zadeldak haaks op de weg. De nok is 70 centimeter te hoog en het bouwvlak ligt deels op de bestemming ‘erven en tuinen’, ‘maar gelet op het feit dat de bestaande oudere woningen niet voldoen aan de moderne woonwens is het gangbaar om meer ruimte te bieden qua bouwvlak mits het ruimtelijk een positieve bijdrage oplevert voor de locatie,’ aldus de gemeente.

De Taandijk met de typisch Zaanse lintbebouwing en de betrokken woning (bovenste foto).

Zichtlijnen verbeterd

Door de nieuwbouw en de sloop van allerlei bijgebouwen komt er meer zicht op het open landschap achter de dijk. Het perceel valt in het ‘Lint’. De dorpslinten worden door de gemeente gekoesterd, omdat ze bijdragen tot het historische besef van de stedelingen en de wens om de dorpen dorps te houden. Het ingediende bouwplan past qua vormgeving in dit profiel. Het oorspronkelijke huis 1928 had een vloeroppervlakte van 72 vierkante meter. Het perceel is 210 vierkante meter groot.

De woning krijgt nog wel een aardgasaansluiting, ondanks het gemeentelijke beleid om die in nieuwe huizen zoveel mogelijk te voorkomen. De reden is dat het bouwplan al in een te vergevorderd stadium was toe de gemeenteraad in maart de motie ‘Gasloos bouwen bij particulier opdrachtgeverschap’ aannam. Daarin wordt het college onder meer opgedragen om ‘zich tot het uiterste in te spannen om ook bij particulier opdrachtgeverschap aardgasloos bouwen als randvoorwaarde mee te geven’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen