Klimaattafels voor mensen die willen meepraten over straks

Foto: Pixabay / Tumisu

De gemeente gaat samen met inwoners, ondernemers en organisaties een Zaans Klimaatakkoord opstellen om de gemeentelijke doelstelling te halen tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal te zijn. Er komt in te staan wat er nodig is en welke stappen gemaakt moeten worden. Dit najaar worden hiervoor naar landelijk voorbeeld zogenoemde klimaattafels georganiseerd.

Er komen tafels voor bewoners, ondernemers, de industrie, maatschappelijke organisaties, voor mobiliteit en voor de gemeente. Eind dit jaar moet er dan al een eerste versie van het Zaans Klimaatakkoord op tafel liggen, met daarin de eerste afspraken en de concrete initiatieven die er al zijn. Wethouder Duurzaamheid Sanna Munnikendam spreekt in een persbericht van ‘een opgave die ons allemaal aangaat‘: ‘Iedereen praat, leest of hoort wel over de noodzaak om minder fossiele brandstoffen te gebruiken, het toenemende extreme weer en de enorme afvalberg die we dagelijks produceren. Daarom faciliteert de gemeente dat verschillende partijen elkaar ontmoeten en gaan samenwerken voor een toekomstbestendige stad. Het is fantastisch om te zien dat er in de stad al grote bedrijvendaken zijn met zonnepanelen, inwoners die hun huis klimaatneutraal hebben gemaakt en verschillende groene plekken die goed zijn voor de biodiversiteit en wateroverlast. Nu is het de kunst om hierop voort te bouwen.´

De klimaattafels vormen de basis voor een langdurige samenwerking tussen bewoners, ondernemers en overheid. De komende jaren bouwen de tafels verder op bestaande initiatieven en worden concrete vervolgstappen richting 2030 – 2040 uitgewerkt. Verschillende partijen in de stad worden uitgenodigd om mee te doen, maar iedereen ‘die al deelneemt aan een verduurzamingproject, rondloopt met een goed idee of wil bijdragen aan een nieuw Zaans klimaat‘ is welkom. Het inbrengen van initiatieven of aanmelden voor een klimaattafel kan hier.

 

'

Reacties

article
36254
Zaans Klimaatakkoord moet weg plaveien naar duurzame toekomst
De gemeente gaat samen met inwoners, ondernemers en organisaties een Zaans Klimaatakkoord opstellen om de
https://zaanstad.nieuws.nl/gemeente/36254/klimaattafels-voor-mensen-die-willen-meepraten-over-straks/
2019-07-22T14:27:56+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2019/07/22141846/Screenshot_20190722_141809.png
Actueel, Gemeente