Gemeente wil coalitie tegen eenzaamheid smeden

Foto: Wikimedia / Burim

Eenzaamheid is dé nieuwe ouderdomskwaal en de gemeente wil een lokale coalitie smeden die deze trend een halt toeroept en tegengaat. Op maandag 27 mei 2019 wordt tussen 15:00 en 17:00 uur de bijeenkomst Eén tegen eenzaamheid! gehouden, waar besproken wordt hoe dit vorm kan worden gegeven.

Maar liefst 41 procent van de inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland voelt zich eenzaam en ouderen voelen zich het vaakst alleen. Door inwoners wordt eenzaamheid bovendien het meest genoemd als belangrijk gezondheidsthema voor ouderen: er komt een verhoogde kans op depressie, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer en vroeg overlijden van.

Aanpak op wijkniveau

Er gebeurt al veel om het leefplezier onder ouderen te verhogen, schrijft de gemeente, en van veel kanten komen signalen over mogelijke eenzaamheid. De ambitie is nu om de verschillende initiatieven die al van de grond gekomen zijn met elkaar in contact te brengen om te zien hoe nog meer stappen kunnen worden gezet. Aanwezigen wordt gevraagd om van tevoren na te denken over een lokale coalitie tegen eenzaamheid op wijkniveaut: welke ideeën heeft u, wat kan uw rol zijn, heeft u al een initiatief of wilt u een initiatief starten?

Geïnteresseerden kunnen zich via e-mail aanmelden bij Josine Emons en Angelien Spanjer, projectleiders van de gemeente via [email protected]. Middels dat mailadres kunnen ook vragen worden gesteld. Spanjer is op maandag, dinsdag en donderdag eveneens telefonisch te bereiken op het nummer 075 – 681 6041. De bijeenkomst is in Buurtcentrum De Pelikaan, Kervelstraat 185-A in Krommenie.

Reacties