Gemeente haakt aan bij campagne tegen telefoongebruik in het verkeer

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad sluit zich aan bij de campagne Superbelangrijk. Telefoon in het verkeer. ff niet. Hiermee worden met name fietsers en voetgangers bewust gemaakt van de gevaren van telefoongebruik in het verkeer.

Het aantal ongelukken met fietsers en voetgangers stijgt, net als het gebruik van de telefoon in het verkeer. Een verband tussen beide fenomenen is nog niet wetenschappelijk aangetoond, maar duidelijk is wel dat mensen die door hun telefoon worden afgeleid minder zien van wat er om hen heen gebeurt. Vooral jongeren en jongvolwassenen lijken zich niet erg bewust van de gevaren. Maar ook volwassenen gebruiken regelmatig hun smartphone terwijl ze lopen of fietsen.

https://twitter.com/ecomvo/status/1010966952624308224

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat komt dit jaar met een voorstel voor een appverbod voor fietsers. Dat kan vanaf 2019 ingaan. Zaanstad begint nu alvast met een campagne om het probleem onder de aandacht te brengen.

Irritatie over anderen…

De meeste mensen blijken in eerste instantie vooral bij anderen op te merken hoe gevaarlijk of irritant het is als ze hun telefoon in het verkeer gebruiken.  Pas na even doorvragen erkennen de meeste fietsers en voetgangers dar ook zijzelf ‘best onveilig’ bezig zijn in het verkeer door foto’s te maken, muziek te selecteren, social media te checken of te appen.

Het aantal Nederlanders dat wel eens zijn of haar telefoon in het verkeer gebruikt, ligt op 65 procent. De mate waarin verschilt per vervoermiddel: 82 procent van de voetgangers doet het, 54 procent van de fietsers en 53 procent van de snorfietsers. Mensen tussen de vijftien en 34 jaar blijken de meest intensieve gebruikers.

De campagne bestaat vooral uit advertenties via YouTube en Instagram. De hoofdboodschap van de campagne Superbelangrijk is dat afleiding in het verkeer, hoe kort ook, ernstige gevolgen kan hebben. Hij werd opgezet door de Vervoerregio, de gemeente Amsterdam en het GVB.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen