Gratis bloemenzadenmengsels: een feest voor bijen, vlinders en mensen

Foto: Pixnio / Jon Sullivan

Bijen en vlinders zijn belangrijk voor de landbouw, maar omdat er steeds minder bloemen zijn hebben ze het moeilijk. Daarom biedt de gemeente gratis speciale bloemenzadenmengsels aan.

Natuurlijk is dit geen typisch Zaanse ontwikkeling, maar Martin Kruidenberg en Rob Overpelt (foto hieronder) van de Imkervereniging Zaanstreek kunnen haarfijn uitleggen waarom acties op kleine schaal wel degelijk zoden aan de dijk zetten en waarom hun favoriete insecten zo essentieel zijn.

De vereniging wil een actieve rol gaan spelen om de bijenstand in de Zaanstreek op peil te houden. Kruidenberg is in gesprek met de gemeente over de adoptie van een stuk groen langs de Gouw achter het Zaans Medisch Centrum, niet ver van hun ‘clubhuis’ de Heemtuin. ‘Daar gaan we hardhouten palen plaatsen met gaten erin als nestgelegenheid. En we willen er nectardragende planten gaan plaatsen.’

Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Bijen zijn dus heel belangrijk voor de voedselproductie, maar door onder meer verstedelijking en de verharding van tuinen met tegels hebben ze gebrek aan voedsel en nestgelegenheid.

Alarmbellen

Ook worden in de sierteelt pesticiden gebruikt, die het nectar en stuifmeel in bloemen vergiftigen. De bijensterfte is alarmerend, concludeerden Nederlandse en Duitse onderzoekers vorig jaar.

Met speciale zadenmengsels kan Zaanstad in bloei worden gezet. Er zijn zeven mengsels met bloemrijke namen: Bijenmengsel, Vlinderbloemenmengsel, Wildbloemenmengsel, Jaarlijkse bloemenzee, Japans bloemengazon, Zomerbloemen, Nuttig en Effectief. In de folder over bloemenzadenmengsels (pdf.) staat meer specifieke informatie per pakje.

De zaden zijn niet vooraf behandeld met bestrijdingsmiddelen of genetisch gemodificeerd.

Geen tuin nodig

Voor een beetje hulp bij het in bloei zetten van Zaanstad is een tuin hebben niet nodig: er kan immers ook gezaaid worden in een groenstrook, een deel van een plantsoen of een door buurtbewoners geadopteerd stukje groen. Ook boomspiegels zijn mooie plekken in de straat om in te zaaien.

Samenwerking met de gemeente

Wie in het gras wil zaaien, moet wel eerst de graszoden verwijderen. Daarom moet de gemeente daarvan op de hoogte worden gebracht, zodat de zoden kunnen worden opgehaald. En ook elders is het handig als de gemeente weet waar in de openbare ruimte gezaaid is, zodat onderhoudsploegen daar rekening mee kunnen houden.

Komende zondag is het Landelijke Zaaidag, maar later inzaaien kan uiteraard ook nog. Wie mee wil doen kan een mail sturen naar [email protected], met naam, adres en de locatie waar gezaaid gaat worden. Niet vergeten te melden welk zadenmengsel de voorkeur heeft!

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen