Zien wat nieuwkomers zien ‘door nieuwe ogen’

De vijf cursisten en beeldend kunstenaar Norbert Wille.
Foto: PlayRoom

Onlangs zijn vijf nieuwe Zaankanters begonnen met het leren van de eerste beginselen van het opnemen en monteren van (kunst)video’s. Onder leiding van beeldend kunstenaar Norbert Wille kregen de uit Syrië afkomstige leerlingen een spoedcursus voordat ze erop uit werden uitgestuurd om in een tweeënhalve minuut durende video te laten zien hoe zij Zaanstad ervaren.

Hun vijf video’s worden nu vertoond tijdens het Zaans Film Festival. Ze dienen als een kennismaking / introductie van deze nieuwe plaatsgenoten. Wat zijn hun dromen, waar zijn ze mee bezig, hebben ze heimwee of dompelen ze zich onder in hun nieuwe leefomgeving? In onze huidige beeldcultuur is een video, opgenomen met een mobieltje, een goede manier om elkaar beter te leren kennen. Daarom zullen de video’s het hele festival op verschillende locaties te zien zijn onder de titel Zaanstad door Nieuwe Ogen. Het bijzondere project is gebaseerd op de internationale voorganger Global Video’s. Stichting White Cube en Galerie PlayRoom staan aan de wieg van dit internationale project dat sinds 2016 de wereld over reist. Het Global Video Project is een selectie van 21 internationale kunstenaars die hun visie geven op mensenrechten in een 2,5 minuut durende video. De video’s zijn over de gehele wereld opgenomen.

Vertoningen

Zaanstad door Nieuwe Ogen en het Global Video Project, zullen zowel tijdens de opening van het Zaans Film Festival als op 21 november op het Hembrugterrein worden vertoond, en in de Beschuittoren van de Verkadefabriek op vrijdagavond 22 november, zaterdagavond 23 november en zondag 24 november. Alle vertoningen zijn gratis toegankelijk. Meer informatie over het complete programma is online te vinden op www.zaansfilmfestival.nl of de Facebookpagina van het Zaans Film Festival.