Westzijderol weer even te bewonderen tijdens Monumentendag

Foto: Twitter / Historisch Zaandam

Op Monumentendag laat het Gemeentearchief wederom de Westzijderol uitrollen, de lange strook papier van twaalf centimeter hoog en achtenhalve meter lang uit de tweede helft van de achttiende eeuw met daarop tekeningen van de bebouwing aan de Westzijde in Zaandam, aan de Zaankant. Het is één van de topstukken uit het archief.

Het uitrollen moet met beleid gebeuren en wordt daarom gedaan door de specialisten van papierrestauratieatelier Thea Vorstman & Floor Meijboom. Elk uur onderwerpen de restauratoren Floor Meijboom en Thea Vorstman een deel van de Westzijderol aan een nauwkeurig onderzoek naar aanwijzingen die iets meer kunnen vertellen over de ouderdom van het papier. Er draait ook een korte film over de productie van papier. Bovendien is Vereniging Historisch Zaandam aanwezig met een fotocollectie over de Westzijde uit de jaren 70.

De Doopsgezinde Vermaning aan de Westzijde 80 is zaterdag 14 september te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. Tussen 10:00 en 10:15 uur wordt de Westzijderol officieel uitgerold en om 16.45 uur wordt de rol weer ingerold.

0