Wandelen en varen over het water van het Guisveld

Foto: Twitter / Jamie Jenner

Slechts twee dagen per jaar is het Guisveld toegankelijk voor publiek, tijdens Pinksteren. Dan kan dit stille gebied ten westen van Wormerveer op eigen houtje te voet (gratis) of per boot (online boeken) verkend worden. Altijd al eens willen ‘wandelen over water’, grijp dan uw kans.

Het Zaanse moerasgebied is het leefgebied van veel soorten rietvogels, zoals de blauwborst en het baardmannetje. Onderweg staan gidsen van de Vogelwacht Zaanstreek om uw vragen te beantwoorden. De hekken gaan op zondag 31 mei open om 06:00 en sluiten om 16:00 uur, op maandag 1 juni kunt u het veld ontdekken tussen 09:00 en 16:00 uur. De afstand is ongeveer vier kilometer. Wandelaars wordt aangeraden stevige waterdichte schoenen of laarzen aan te trekken en honden zijn niet toegestaan. Het startpunt is achter het station van Wormerveer, ter hoogte van Wandelweg 8.

Vaartocht

U kunt ook een vaartocht maken door dit waterrijke gebied. Onderweg hoort en ziet u dan de vele weide-, water- en rietvogels die hier leven. Het is ook mogelijk om onderweg uit de boot te stappen en de laatste twee kilometer naar het startpunt terug te wandelen. Op de uitstapplaats staan gidsen van de Vogelwacht Zaanstreek om al uw vragen over de vogels te beantwoorden. De vaartocht kost vijf euro per persoon; kinderen tot vier jaar mogen gratis mee. De vertrektijden zijn op zondag om 06:00, 08:30, 11:00 en 13:30 uur en op maandag om 09:00, 11:30 en 14:00 uur. Gehandicpten die zelf in en uit de boot kunnen stappen kunnen ook mee. Het Guisveld is voor hen alleen varend toegankelijk. De vaartocht duurt anderhalf uur en u kunt hier boeken.

Op Tweede Pinksterdag kunnen deelnemende kinderen aan het eind van de wandeling knutselen. Ook staan de gidsen van het Zaans Natuur & Milieu Centrum klaar met vangnetjes om samen met de kinderen waterdiertjes te gaan vangen. Die activiteiten zijn gratis en u hoeft er geen plekje voor te reserveren.