Vaar- en wandelexcursie door Rosa’s gedroomde landschapspark

Foto: Google Street View

Op initiatief van Rosa wordt zondag 29 september een bijzondere vaar- en wandelexcursie gehouden door mooie polders op de grens van Zaanstad en Uitgeest. Er worden boeiende bijdragen beloofd van stadsarcheoloog Piet Kleij en geograaf Jaap van Harlingen.

Begin dit jaar lanceerde Rosa het plan om de prachtige buitengebieden in en ten noorden van de gemeente beter te beschermen. Het open landschap rond de Crommenije en de Noorder- en Zuiderham is immers de bakermat van de Zaanstreek; de sporen van tientallen eeuwen menselijk geploeter zijn er nog altijd zichtbaar aanwezig. Op 29 september krijgt iedereen de kans om dit zelf te ervaren met de vaar- en wandelexcursie. Kleij neemt het op zich om meer over de geschiedenis van het gebied te vertellen en Van Harlingen praat deelnemers bij over zijn eigen vakgebied.

Eerst een ontbijtje

De dag begint om 09:30 uur met een ontbijtje in De Knapzak aan het Noordeinde 18 in Wormerveer. Daarna gaat het over het water naar – voormalig – Erfgoedpark De Hoop in de Polder van Berouw aan het Uitgeestermeer. Vervolgens gaat de tocht langs slingerende dijkjes en dwars door Krommenie terug naar De Knapzak, waar tegen 16:00 uur wordt afgesloten met een borrel. Deelname is gratis en voor een natje en een droogje onderweg wordt gezorgd. Er wordt ongeveer vijf kilometer gelopen, al bestaat de mogelijkheid om de laatste kilometers per bus af te leggen. Mede daarom is de dag niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn en jonge kinderen.

U kunt zich per mail naar [email protected] aanmelden onder vermelding van het aantal personen dat deel wil nemen en een e-mailadres en telefoonnummer waarop de organisatoren u kunnen bereiken. Dat kan tot 23 september en vol is vol. De Knapzak ligt op tien minuten loopafstand van station Wormerveer. Bus 69 stopt net om de hoek. Lijn 69 rijdt van Assendelft via Krommenie, Wormerveer en Koog aan de Zaan naar Zaandam, alwaar de bus via het station, het Zaans Medisch Centrum en Kogerveld naar ‘t Kalf rijdt.

 

0