‘Tijdsbeeld’ symboliseert actuele wereldwijde spanning burger – overheid

Foto: PlayRoom

‘De meest controversiële internationale expositie van PlayRoom tot nu toe,’ zo omschrijft de één jaar bestaande cultuur hotspot aan de Westzijde 99 in Zaandam de nieuwe tentoonstelling die in februari te zien zal zijn. Er wordt niet geschroomd om naast prachtige kunstwerken ook gevoelige actuele thema’s aan te snijden. In Tijdsbeeld is dat de tijdgeest, waarin de strijd tussen totalitarisme en het individu tot uitdrukking komt.

Zo is onder andere een bronzen tuinsproeier in de vorm van een swastika van Joost van den Toorn te zien. Het hakenkruis is immers één van de meest provocerende symbolen van het totalitarisme. Eigenaar Jeroen van Paassen van PlayRoom: ‘Als je naar het nieuws kijkt, zie je overal ter wereld democratische en individuele rechten onder druk staan. Of dit nu de #metoo-beweging is of Black Lives Matter of de langdurige protesten in Hong Kong. Steeds meer staten neigen naar meer totalitaire regimes, zelfs in Europa. Tegelijkertijd zie je meer en meer burgers opkomen voor hun rechten.

Joost van den Toorn: Border Lines (2011).

Deze strijd proberen we te symboliseren in de nieuwe – tot nu toe meest controversiële en indringende – tentoonstelling van PlayRoom.’ Tijdsbeeld is een internationale expositie, met uit Hong Kong een installatie geïnspireerd op Lennon walls. Een muur behangen met affiches, leaflets en andere items waarmee demonstranten in Hong Kong elkaar informeren over zaken rondom de protesten in hun stad. Lovemore Kambudzi uit Zimbabwe heeft een gigantisch schilderij gewijd aan het politiegeweld in zijn land, terwijl de Irakese Fatimah Jawdat indringende zelfportretten laat zien  waarop de recente geschiedenis van haar land is af te lezen. Ook Banksy ontbreekt in februari niet.

Fatimah Jawdat (Irak): Zelfportret.

Filmavond

Op vrijdag 8 februari is er van 19:30 tot 21:00 uur voor zestien-plussers de inspiratie-fiIlmavond Leni vs. Charlie. Die laat zien hoe meester-comediant Charlie Chaplin reageerde op de film Triumph des Willens van meester-propagandiste Leni Riefenstahl. Ook cineasten zijn door het thema ‘tijdsbeeld’ al decennialang geïnspireerd. Aan de hand van fragmenten uit The Great Dictator wordt Charlie’s visie op Riefenstahls zeer omstreden film duidelijk. Tijdens de filmavond is vanzelfsprekend ook de expositie te zien. De entree is vijf euro, inclusief een welkomstdrankje en toegang tot de expositie. Het aantal plaatsen is beperkt dus aanmelden via [email protected] wordt aangeraden.

Jave Yoshimoto (USA): I Shoot You Shooting Me.

‘Tijdsbeeld’ is te zien van 31 januari tot en met 23 februari met werk van onder anderen Banksy, Abdoul-Ganiou Dermani, Ottmar Hörl, Fatimah Jawdat, Lovemore Kambudzi, Moses Tan, Joost van den Toorn en Jave Yoshimoto. PlayRoom is open van vrijdag tot en met zondag, van 13:00 tot 18:00 uur of op afspraak: +31 6 208 97 951.