Open deuren tijdens Nationale Duurzame Huizen Route

Foto: Pixabay / M.C. de Lange

Zaanstad doet weer mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route die dit jaar op de zaterdagen 2 en 9 november wordt gehouden. Er is al een aantal woningen ingeschreven, maar daar kunnen nog meer bij. Eigenaren van goed geïsoleerde huizen, met zonnepanelen of zuinige HR-ketels en ge- of verbouwd met gebruikmaking van natuurlijke materialen stellen hun pand open om anderen op weg te helpen vanuit hun eigen ervaringen.

De woningen en andere duurzame gebouwen die in de Zaanstreek bezocht kunnen worden zijn hier te vinden. Het zijn onder andere een rijtjeshuis uit 1986 in Westerwatering in Zaandam, een vrijstaande nul-op-de-meterwoning uit 1993 in Zaandijk en een hoekwoning uit 1937 in Zaandam. Ook Oostzaan en Wormerland doen mee. In die laatste gemeente kunnen geïnteresseerden op twee adressen terecht, waaronder dat van wethouder Harold Halewijn (GroenLinks) aan de Dorpsstraat 131 in Oost-Knollendam. Diens huis is nu aardgasvrij en hij vindt het leuk om te delen hoe dat in zijn werk is gegaan. ‘Bij grote en kleine stappen in duurzaam wonen is het goed om van elkaar te leren en ervaringen te delen. Verduurzamen kun je samen doen.’ Hij zet de deuren op 9 november open.

De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform waar huiseigenaren zich het hele jaar door kunnen oriënteren op duurzaam wonen en bouwen. Via de website www.duurzamehuizenroute.nl kunnen vragen worden gesteld aan huiseigenaren die graag hun ervaringen delen. Meer informatie over verduurzaming is ook te vinden op www.duurzaambouwloket.nl.