‘Misa Criolla’ en volledige ‘Misa por la Paz y la Justicia’ van Ariel Ramírez

Foto: Projectkoor Ardore

Een bijzonder concert, op zondagmiddag 19 april in de Kogerkerk aan de Kerkstraat in Koog aan de Zaan. Projectkoor Ardore voert daar dan zowel de Misa Criolla als de complete Misa por la Paz y la Justicia van de Argentijnse componist Ariel Ramírez uit.

De Mis voor Vrede en Gerechtigheid wordt zelden in zijn geheel voor het voetlicht gebracht, maar de inmiddels uiterst ervaren Misa-dirigent Ronald Becker durft het aan. Samen met de solisten Adriana Kegley (alt) en Alvaro Pinto Lyon (tenor), die worden begeleid door een koor van 20 ambitieuze zangers en vijf muzikanten die vrijwel één zijn met de Argentijnse cultuur en muziek. In het jaar dat wij 75 jaar bevrijding vieren, is dit concert een niet te missen ontmoeting van ingetogenheid, pure stemmen, Creoolse ritmes en hartstochtelijke Argentijnse klanken. Vuur en traditie spatten er vanaf.

De Misa Criolla die Ramírez in 1964 componeerde is één van de eerste missen die in een moderne taal geschreven werd. Tot 1963 mocht alleen Latijn gebruikt worden in de liturgie. Ramírez bracht de viering nog dichter bij de gelovigen door voort te bouwen op lokale muzikale tradities, met ritmes en instrumenten uit het Andesgebergte. Zoals de bombo (de Argentijnse trom) en de charango (de Indiaanse gitaar). Het resultaat is een meeslepende mis met typisch Argentijnse ritmes, die mensen over de hele wereld weet te raken.

Oproep tot vrede

Volgens de Stichting Argentijnse Muziek zag Ariel Ramírez zelf de Misa por la Paz y la Justicia, die hij componeerde toen Argentinië nog gebukt ging onder een militaire dictatuur, als zijn belangrijkste werk. In deze mis is de oproep tot vrede van nog groter belang dan het specifiek Zuid-Amerikaanse. Zo begint de mis met geweeklaag door het koor, eindigend met een gesproken Bijbeltekst uit Jeremia over ‘ouders die huilen om hun kinderen en geen troost meer vinden … want ze zijn er niet meer…’. Een verwijzing naar de ‘Dwaze Moeders’ die in Buenos Aires wekelijks op de Plaza de Mayo vroegen naar hun verdwenen kinderen.

Naast de vijf vaste misonderdelen bevat de Misa por la Paz y la Justicia ook elementen als een preek en psalmen. De teksten zijn meest liturgisch en bijbels, aangevuld met een toespraak van Paus Johannes Paulus II in de homilía.

Het concert in de Kogerkerk begint zondag 19 april om 15:00 uur, er is geen pauze. Kaarten à 17,50 euro voor volwassenen en 8,75 euro voor kinderen tot en met twaalf jaar zijn te bestellen via www.projectkoor-ardore.nl.