Lezing over Mozarts ‘Zauberflöte’ in Loge Anna Paulowna

Foto: Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna

Theoloog Tjeu van den Berk houdt op woensdagavond 16 oktober een lezing over Die Zauberflöte van Mozart in de Zaanse Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna. Iedere woensdagavond komen de vrijmetselaars van de Loge aan de Stationsstraat 61 in Zaandam bijeen en de 16e is er een speciaal programma. De avond is vrij toegankelijk voor bezoekers die de lezing willen bijwonen en meer willen weten over de Vrijmetselarij.

Die Zauberflöte was de laatste opera van Wolfgang Amadeus Mozart. In zijn boek Die Zauberflöte. Een alchemistische allegorie ontsluiert Van den Berk het verhaal. Hierin wordt het zogeheten Magnum Opus, het grote werk van de alchemisten uitgebeeld. Ten tijde van de première van de opera in 1791 vormde de alchemie een mystieke stroming die een belangrijke rol speelde in geheime genootschappen zoals de Vrijmetselarij. Mozart werd in december 1784 Vrijmetselaar. Van den Berks boek, gepubliceerd in 1994, is inmiddels vertaald in het Engels, en beleefde in de Nederlandse editie al vijf drukken.

De avond die om 19:30 uur begint bestaat uit twee delen. Na een korte inleiding over de Vrijmetselarij geeft Van den Berk zijn lezing. Tijdens de pauze kunnen geïnteresseerden het historische Logegebouw bezichtigen en vragen stellen over de zogeheten Koninklijke Kunst. Na de pauze wordt een gedeelte uit de opera getoond ter illustratie van de lezing. Aansluitend is er nog gelegenheid tot het stellen van vragen.