Kranslegging bij monument voor Hannie Schaft en Jan Bonekamp

Foto: Google Street View

Hannie Schaft wordt op Internationale vrouwendag geëerd als symbool van het vrouwenverzet en als strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie. Iedereen is vrijdag 8 maart om 11:00 uur welkom om de herdenking bij te wonen bij het monument bij Westzijde 39 in Zaandam. Na afloop is er een nazit met koffie in de Doopsgezinde Vermaning.

Greet Plekker van digitale buurtkrant De Zuidkanter verzorgt het welkomstwoord en Gerdi Verbeet, oud-Kamervoorzitter en nu voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei spreekt. De bovenbouw van de Hannie Schaftschool levert ook een bijdrage en locoburgemeester Sanna Munnikendam legt bloemen namens het college. Ook verzets- en vrouwenorganisaties, Amnesty International, politieke partijen en andere aanwezigen zullen bloemen leggen bij het monument.

Liquidatie op de Westzijde

Op 21 juni 1944 pleegden de Haarlemse Hannie Schaft en Jan Bonekamp uit IJmuiden op de Westzijde in Zaandam een gelaagde aanslag op politiecommissaris Willem Marinus Ragut van de Duitse Sicherheitsdienst. Bonekamp viel, zwaargewond, in handen van de politie en overleed ‘s avonds. ‘Het meisje met het rode haar’ ontsnapte en dook onder. In 1944 en begin 1945 was ze opnieuw actief maar op 21 maart 1945 werd ze aangehouden om op 17 april, 24 jaar oud, in de duinen bij Overveen te worden gefusilleerd.