Jaarlijkse Folkloredag op de Zaanse Schans

Foto: Mike Bink

Het is de derde zaterdag van augustus weer Folkloredag op de Zaanse Schans. Tussen 11:00 en 16:00 uur is het genieten van een compleet aanbod van folkloristische activiteiten in het welbekende decor van het Zaans erfgoed uit de achttiende en negentiende eeuw.

De Folkloredag op de Zaanse Schans staat erom bekend dat op geen enkel ander moment zoveel oude ambachten tegelijk op één plaats te zien zijn. Verschillende beroepen van vroeger komen tot leven; van spinsters tot mandenmakers, van papierknippers tot klompenmakers. Tijdens de demonstraties nemen de ambachtslieden bezoekers mee in het proces van bijvoorbeeld het zeildoekweven, touwslaan, kuipen of kantklossen.

Sokkenbreimachine

Nieuwkomer dit jaar is de sokkenbreimachine. Hoewel heel vroeger sokken ‘gewoon met de hand gebreid’ werden, is tijdens de Folkoredag zien hoe de sokkenbreimachine werkt. Gestippeld, gestreept of gewoon effen; breien gaat een stuk sneller met deze machine. Bij molen de Bonte Hen is de harenmakerij te aanschouwen en ook is er een demonstratie zilversmeden te zien – en ook zelf te ervaren. Naast alle ambachten staat het programma ook vol met vrolijke optredens van onder meer de Zaanse Trekzakkers en Onderling Genoegen. 

article
36924
Het is de derde zaterdag van augustus weer Folkloredag op de Zaanse Schans. Tussen 11:00
https://zaanstad.nieuws.nl/evenementen/jaarlijkse-folkloredag-op-de-zaanse-schans/
2019-08-06T14:25:08+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2019/08/06141757/folklore.jpg