Zaandam Noord nu ook probleemgebied qua stroom

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De wijde omgeving van het verdeelstation in Zaandam Noord behoort nu ook tot de plaatsen waar netbeheerder Liander geen nieuwe grootverbruikers van stroom meer kan aansluiten. Nieuwe grote bedrijfspanden, supermarkten en kantoren moeten op een andere manier aan elektriciteit zien te komen.

Liander bouwt de komende jaren drie nieuwe stroomstations en breidt zes bestaande stations uit. Dankzij deze extra capaciteit kan Liander de Zaanse stations die nu op station Hemweg zijn aangesloten te zijner tijd overzetten naar het nieuw te bouwen station Oostzaan. Hiermee wordt het Zaanse elektriciteitsnet losgekoppeld van het Amsterdamse net. Dit is naar verwachting eind 2025 gerealiseerd. Het overzetten van de stations kost veel tijd, omdat de realisatie van metersbrede kabelverbindingen dwars door de drukke ondergrond van het Noordzeekanaalgebied en stedelijk Zaanstad tijdrovend is.

Liander stelt samen met de gemeente en de provincie alles in het werk om de noodzakelijke netverzwaringen zo spoedig mogelijk te realiseren. De vraag naar stroom van ondernemers in Zaanstad en delen van Wormerland gaat echter sneller dan Liander kan leveren. Het bedrijf riep onlangs ondernemers op om een offerte uit te brengen voor hun concrete oplossingen om meer capaciteit te creƫren op het volgelopen elektriciteitsnet in een deel van het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Ondernemers rond elektriciteitsstation Westhaven kunnen aanbieden om tegen een vergoeding op afgesproken tijden minder elektriciteit af te nemen of juist meer stroom aan het net te leveren.

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen