Boete wegens opdringen van vouchers voor nepreisjes

De bestemming bleef onbekend.
De bestemming bleef onbekend.
Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De Autoriteit Consument & Markt legt de eigenaar van Travelance een boete van 50.000 euro op voor de misleidende en agressieve telefonische verkoop van reisvouchers voor stedentrips. Het bedrijf belde consumenten zogenaamd als ‘bedankje’ voor het invullen van een online vragenlijst, maar wilde in werkelijkheid vouchers verkopen.

Consumenten die waren gebeld werden daarna met agressieve incasso onder druk gezet om te betalen voor iets waarmee ze niet hadden ingestemd. Er zijn ook geen aanwijzingen dat consumenten via de website van Travelance daadwerkelijk een reis konden boeken, aldus de ACM. Die ontving daar via haar consumentenloket ACM ConsuWijzer veel meldingen over.

Verbreek de verbinding

‘Consumenten onder druk zetten om te betalen voor iets waarmee zij helemaal niet hebben ingestemd is een agressieve handelspraktijk. Zulke praktijken mogen nooit lonend zijn voor ondernemers. Daarom leggen wij een deze boete op. Daarbij houden we rekening met de ernst en duur van de overtreding, maar ook met de omzet en omvang van het bedrijf. Ons advies aan consumenten is: zeg dat je geen interesse hebt, dat je niet meer gebeld wilt worden en verbreek de verbinding,’ zegt Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM.

Praktijk stopgezet

Travelance verkocht reisvouchers voor stedentrips via een callcenter. Consumenten kregen een stedentrip aangeboden, maar dat aan deze reisjes kosten waren verbonden – 99 of 149 euro per voucher – werd niet meteen duidelijk gemaakt. Naar welke steden de trips gingen werd ook niet gemeld. Sommige consumenten ontvingen vervolgens een e-mail met een inlogcode, anderen ontvingen helemaal niets. Daarna werden zij meermaals door Travelance en ook door een incassobureau onder druk gezet om te betalen. Het bedrijf was in ieder geval van juli 2020 tot half februari 2021 actief. Het zegt inmiddels gestopt te zijn met deze verkooppraktijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen