Willen we vandaag echt alweer naar de supermarkt (kunnen)?

Foto: PxHere

Is het goed dat nagenoeg alle grotere supermarkten vandaag open zijn of kan het op zo’n dag als Eerste Kerstdag ook wel eens anders? Castricummer Mirko Carton schreef er een open brief over aan Albert Heijn. ‘Helaas moet ik constateren dat ook deze ene dag niet meer heilig is bij Albert Heijn.’

Kleine ondernemingen blijven vandaag veelal dicht. De uitbaters en hun evenuele personeel koesteren Eerste Kerstdag als een familiedag en daarvan zijn er al steeds minder nadat de zondag in elk geval in het Zaanse stadscentrum van een altijd gesloten in een soms open tot een altijd open winkelwalhalla getransformeerd is. Sommige kleinere zaken blijven dicht, andere maakten de afweging dat ze niet achter kunnen blijven willen ze hun klanten te vriend houden.

https://twitter.com/JfromtheBlog/status/944252182035075072

Jaren geleden zou een kerst als deze menigeen hoofdbrekens hebben bezorgd: drie dagen op rij geen winkel open: zondag, maandag, dinsdag. Topdrukte op zaterdag – tot vijf uur, want daarna gingen onverbiddelijk de deuren dicht. En ook over de hoofden lopen op donderdagavond, de enige koopavond. Thuis hadden de mensen al koelkasten en vriezers uiteraard, we hebben het tenslotte niet over de dageraad van het grootwinkelbedrijf, maar geen apps met recepten en suggesties, geen digitale betaalmogelijkheden, geen boodschappen aan huis…. Een mens vraagt zich af waarom het sterftecijfer tijdens kerst en vergelijkbare tweedaagse vieringen destijds niet omhoog schoot.

Als je in een supermarkt of een andere grote winkel gaat werken dat weet je dat zon-en feestdagen daar inmiddels bij horen,’ kom je nu regelmatig tegen in commentaren over dit onderwerp. Vaak gevolgd door referenties aan de hulpdiensten, de zieken- en verpleegzorg, het openbaar vervoer.

Maar waarom scheren we supermarkten over een kam met diensten die de ruggegraat van een samenleving vormen en niet met bijvoorbeeld de kinderopvang (handig voor ouders die wel moeten werken), het grootste deel van de ambtenarij, de vuilnisophaal, de papieren kranten of zelfs de monteur die de verwarmingsketel dan wel komt repareren, maar tegen een hoger tarief? Zou u vandaag ook naar de supermarkt gaan als daar een ‘kersttoeslag’ van zeg tien procent op uw aankopen werd gegooid?

Afgelopen zaterdag zijn zowel in winkels als online records gebroken met het aantal pintransacties. Het waren het er 19,3 miljoen, ruim een miljoen meer dan het vorige record van 18,2 miljoen dat een dag eerder werd gevestigd. Betaalvereniging Nederland liet weten dat zaterdag voor ruim een half miljard euro pinnend is afgerekend – ook al een nieuw dagrecord.

Het zijn duizelingwekkende cijfers, maar onderbouwen ze ook de wens of zelfs de noodzaak om vandaag opnieuw de deuren wijd open te zetten voor nog meer aankopen?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen