Horeca steeds belangrijker voor winkelgebieden

Foto: Google Street View

Winkels in onder andere de koopcentra van Zaanstad en Beverwijk maar ook Amsterdam hebben te maken met een omzetdaling van tien procent, terwijl Alkmaar juist consumenten van buiten de gemeente aantrekt. Een sterk toenemende leegstand is vooral zichtbaar in Amsterdam en Amstelveen, zo blijkt uit het meest recente Koopstromenonderzoek van de provincie.

Het onderzoek waarin ook de invloed van corona is meegenomen levert nieuwe data en inzichten op over het functioneren van de detailhandel en winkelgebieden aan de hand van het koopgedrag en het oordeel van consumenten. Ook gebruik van horeca werd bekeken. Horeca en in mindere mate ontspanning blijken van groeiend belang voor het functioneren van centrumgebieden. Ruim een derde van de consumenten die komt om te winkelen maakt ook gebruik van horeca. De grootste binnensteden verliezen mede terrein door de forse reductie van het (buitenlandse) toerisme en het grotendeels wegblijven van kantoorpersoneel. In 2018 waren de grote winkelgebieden nog de grote winnaars van het Koopstromenonderzoek. In Zaanstad werden alleen het – sterk stedelijke – centrum van Zaandam en de Woonboulevard geanalyseerd.

Doelgerichter winkelen

Recreatief winkelen heeft door corona een doelmatig karakter gekregen, zo blijkt. Aan de andere kant laat het onderzoek zien dat internetshoppen blijvend is. De bestedingen in winkels aan kleding en schoeisel daalden. Er is aan de andere kant meer besteed in bouwmarkten, woonwinkels en tuincentra. Deze stijging houdt onder ander verband met corona: de herwaardering van de woning, thuiswerken, het vermijden van drukke plekken en korter en doelgerichter winkelen.

  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen