Olam Cocoa voorbeeld falend stikstofbeleid in brandbrief

Foto: Google Street View

Het bureau Mobilisation for the Environment van Johan Vollenbroek heeft een brandbrief naar het kabinet gestuurd waarin onder andere Olam Cocoa in Koog aan de Zaan wordt genoemd als voorbeeld van een falend milieubeleid. Het bedrijf kreeg onlangs toestemming om ‘zonder natuurvergunning tot in de eeuwigheid 141.000 kilo stikstof per jaar uit te mogen stoten’. MOB vecht die vergunning aan.

Het vorige kabinet heeft volgens MOB het stikstofdossier niet opgelost maar eerder verdiept, zodat de problemen zich verder opstapelen. De degradatie van de natuur is onverminderd doorgegaan als gevolg van de blijvend hoge stikstofdepositie. ‘Er is een wildwest situatie ontstaan met levendige handel in vergunde stikstofemissies,’ concludeert Vollenbroek, die het toelaten van stikstofhandel als de belangrijkste oorzaak ziet van ‘het gegeven dat de regering de regie over de stikstofproblematiek kwijt is’. ‘Handelaren in stikstof doen goede zaken. De vervuiler wordt betaald. De overbelasting van de natuur met stikstof neemt niet af maar eerder toe. Dit is in strijd met Europese regelgeving. Een Nederland is het smerigste jongetje van Europa door viermaal zoveel stikstof te exporteren als we importeren.’

Oplossingen

De enige oplossing is het zo snel mogelijk reduceren van de stikstofemissie. moet zo snel mogelijk omlaag. Het kabinet moet de regie terugnemen en de stikstofhandel dient met onmiddellijke ingang te worden stopgezet. Intern salderen mag alleen nog met werkelijk gerealiseerde emissie, niet meer met latente ruimte. Lege vergunningen dienen automatisch te worden ingetrokken, aldus de brandbrief. MOB wil verder af van de zone van 25 kilometer in Aerius-berekenigen en van de bouwvrijstelling en pleit voor een moratorium op nieuwe veestallen, biomassacentrales en vliegvelden.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen