Forse stijging winst Ahold Delhaize in 2021

Foto: Google Street View

Ahold Delhaize heeft in het tweede coronajaar fors meer winst gemaakt. Dat kwam deels door de hogere omzetten doordat bepaalde sectoren – zoals de horeca – een tijdlang gesloten bleven of maar beperkt open mochten. Daardoor sloegen consumenten meer in bij supermarkten.

Het moederbedrijf van Albert Heijn zette een jaaromzet van 75,6 miljard euro in de boeken. Dat was 3,3 procent meer dan in 2020. In het eerste coronajaar nam de omzet in de supermarkten van de onderneming ook al fors toe. De winst van het bedrijf kwam in 2021 uit op 2,2 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 1,4 miljard euro. De resultaten in het slotkwartaal van vorig waren volgens topman Frans Muller beter dan voorzien ondanks ‘uitdagingen in de toeleveringsketen’ en de oplopende inflatie. Daarbij heeft het bedrijf zijn investeringen in de onlineverkopen volgens Muller snel opgevoerd. Die groeiden op jaarbasis met ruim een derde. In twee jaar tijd zijn deze meer dan verdubbeld.

Online

Verder wijst Muller erop dat 38 filialen van supermarktketen Deen zijn overgenomen en met succes zijn omgebouwd tot Albert Heijn-winkels. Door deze toevoeging heeft Albert Heijn in Nederland zijn leidende marktpositie verstevigd. Net als andere sectoren zijn ook supermarkten echter niet immuun voor de aanhoudend hoge inflatie. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek moet voor eten in doorsnee 4,3 procent meer worden betaald dan een jaar eerder. Muller legt uit dat het bedrijf er alles aan doet om de prijzen in de supermarkt niet te hard te laten oplopen. Daarvoor worden ook stevige discussies gevoerd met producenten, wat er al voor gezorgd heeft dat er producten niet verkrijgbaar waren.

Muller legt verder uit dat bij Albert Heijn 50 procent van de omzet komt van producten van het eigen merk. Daardoor heeft het bedrijf goed zicht op wat een ‘gerechtvaardigde’ prijsverhoging is voor klanten. Dat er half februari nog altijd over prijzen wordt onderhandeld, maakt volgens de topman ook wel duidelijk dat de situatie uitzonderlijk is.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen